https://www.gerb.bg/bg

Калин Стоянов откри следа как Брендо се е върнал у нас

Снимка: (архив) БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов изненадващо и само в рамките на 16 часа откри кога Брендо е влязъл в страната. Вчера, на нарочен брифинг пред журналисти, Калин Стоянов не каза и дума за разкритията на МВР и разследващите, въпреки че подробно изчете наличните във ведомството данни.

Новината за откритието си министър Калин Стоянов съобщи от парламентарната трибуна в рамките на изслушването си по искане на „Възраждане“.

Това е станало с „голяма вероятност“ с малкия самолет, който кацна също толкова изненадващо за българските власти между Търговище и Шумен през юни 2022 г., а преди това за кратко кацна за зареждане във Видин.

Полетът на малкия самолет се случи по времето на Бойко Рашков като вътрешен министър, а самият Калин Стоянов беше тогава шеф на ГДБОП.

Днес в парламента Калин Стоянов обяви, че вече има повдигнати обвинения на двама души, има и данни, че те искат да сключат споразумение, разследва се организирана престъпна група. Повече данни за разследването не могат да се кажат, но Стоянов заяви, че разследването тече от две години, но от месец има повече събрани доказателства.

Стоянов е убеден, че МВР ще установи и потвърди информацията, която имат. Хората, които са му помогнали, на нас вече са ни ясни, категоричен бе Калин Стоянов.

Калин Стоянов не знае какви са мотивите на Евелин Банев-Брендо да се предаде, но предполага, че е „започвал да усеща, че обръчът около него се затяга„. Брендо е обран, резервиран и не дава много информация на полицията.

Всички сигнали по отношение на укриването на Брендо са проверявани във времето, но не са потвърждавани до този момент. „Ако МВР през периода, в който аз съм министър, е имало информация, че си е бил в неговия дом или на някое КПП със сигурност щеше да бъде задържан„, уверен е вътрешният министър.

Припомняме, че Брендо се укрива от българското, а и италианското и румънското правосъдие, от десетилетие, когато през 2015 г. стана ясно, че българските власти не знаят къде е. Тогава Брендо бе със статус екстрадиран от Италия у нас, за да протече наказателното дирене първо у нас. От 2018 г. Евелин Банев се издирва с ЕЗА.

Докато Рашков изчакваше да се оправи времето, аз като директор на ГДБОП предприех необходимите действия. В резултат на образуваното следствено дело тогава, работихме оперативно по случаите. Следственото дело е преобразувано в досъдебно производство и се наблюдава от Окръжна прокуратура-Видин. Установени са двамата души, пътували с Брендо в самолета и са им повдигнати обвинения. Те търсят вариант за споразумение в момента„, обясни Калин Стоянов.

Стоянов за пореден път разкритикува бившия вътрешен министър Бойко Рашков, че не е предприел мерки за влизането на Брендо в България. „Нямаше да се води разследване, ако времето тогава беше хубаво, но сега МВР тича след събитията„, изтъкна Калин Стоянов.

Малко по-късно обаче самият Стоянов в отговор на въпрос на Божидар Божанов от ПП-ДБ заяви, че не помни с Бойко Рашков да са коментирали конкретно случая. Информационна агенция News24sofia.eu припомня и че самото Народно събрание на 17 юни проведе закрито заседание по случая със самолета.

Преди да съобщи новината Калин Стоянов представи пред депутатите отново кратка справка за това, което се знае за Брендо.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Юлиян Попов: Въглищните централи загиват

Ще има промяна в името на Зелената сделка

Катастрофа на Околовръстното в София взе три жертви

Загинали са пешеходка, шофьор и неговият спътник

Пашата: Никога не съм бил плейбой. Печеля жените с отношение (ВИДЕО)

Никога не съм бил плейбой, аз съм здраво стъпил...

Румен Радев не бърза да връчва първия мандат

Има още време, докато се дадат крайните оценки дали...

Камион се вряза в група поклонници в Нигерия и уби 14 души

Четиринадесет души са загинали, когато камион се е врязал...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg