https://www.gerb.bg/bg

Израелската армия започна антитерористична операция на Западния бряг

Снимка: GettyImages

Израелските въоръжени сили започнаха мащабна антитерористична операция в град Дженин на Западния бряг, съобщиха местни медии в ранните часове на понеделник.

Според израелските военни целта на операцията е „да се сложи край на ролята на Дженин като убежище за терористи„, като се добавя, че „тя ще продължи толкова дълго, колкото е необходимо„.

Междувременно палестинските медии съобщиха за смъртта на най-малко петима души и за няколко ранени при израелските атаки.

Израелски дронове извършиха удари срещу цели в окупирания Западен бряг рано в понеделник, докато 2000 войници бяха разположени в района, предава „Асошиейтед прес„. Това нахлуване наподобява на широкомащабни военни операции, извършени по време на второто палестинско въстание преди две десетилетия. 

Военните останаха в бежанския лагер Дженин, извършвайки най-голямата операция в района през последната година. Това се случва в момент, когато вътрешният натиск за твърд отговор на поредица от атаки срещу израелски заселници нараства. Включително стрелбата миналата седмица, която отне живота на четирима души.

Израелските военни използват бронирани булдозери, за да се придвижат по тесните улици на лагера, причиниявайки разруха и щети по имущество. Електричеството е прекъснато в някои части на лагера. Официалната палестинска информационна агенция Wafa съобщи, че израелските военни са блокирали пътища в лагера и са разположиха снайперисти по покривите на превзети къщи.

Операцията е започнала с въздушен удар в ранните часове на понеделник срещу сграда, използвана от екстремисти за планиране на атаки. Целта на операцията е унищожаване и конфискуване на оръжие, заяви подполковник Ричард Хехт, говорител на израелската армия.

Не планираме да се задържим„, каза той. „Действаме срещу конкретни цели.“

В рамките на операцията, израелските военни се сблъскаха със силно въоръжени палестински бойци в лагера Дженин. 

Палестинските жители на лагера се намират във висока степен на напрежение и страх. Мнозина останаха затворени в своите домове. Отчетени са и случаи на граждани, които са евакуирани от зоната на бойните действия.

Палестинските власти и международната общност изразиха сериозна загриженост относно последиците от операцията и насилието в региона. Те призоваха за прекратяване на огъня и решаване на конфликта чрез мирни преговори.

Палестинското министерство на здравеопазването съобщи, че поне петима палестинци са били убити и 13 ранени рано в понеделник, трима от които в критично състояние. Хехт каза, че се смята, че седем бойци са мъртви.

В отделен инцидент 21-годишен палестинец беше убит от израелски огън близо до град Рамала на Западния бряг, съобщиха от министерството.

Нашият палестински народ няма да коленичи, няма да се предаде, няма да вдигне бялото знаме и ще остане непоколебим на земята си пред лицето на тази брутална агресия„, каза в изявление Набил Абу Рудейне, говорител на палестинския президент .

Лагерът Дженин и съседен град със същото име се превърнаха в гореща точка, след като израелско-палестинското насилие ескалира през пролетта на 2022 г. Дженин отдавна е бастион за въоръжена борба срещу Израел и беше основна точка на триене в последното палестинско въстание.

Израел твърди, че нападенията имат за цел да отвърнат на бойците. Палестинците казват, че такова насилие е неизбежно при липсата на какъвто и да е политически процес с Израел и засиленото строителство на селища на Западния бряг и насилието от екстремистки заселници. Те виждат засилващото се израелско военно присъствие в района като закрепване на 56-годишната безсрочна окупация на територията от Израел.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Зеленски за удара в Харков: Нужни са решителни действия срещу терора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че терорът на...

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Смолян – Мадан

Шофьор с почти 3 промила алкохол предизвика в събота катастрофа...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Хиляди протестиращи в Лондон поискаха мерки срещу климатичните промени

Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

40% от българите се борят със затлъстяване

40% от българите са с индекс на телесна маса...

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Русия: САЩ ще заменят „безполезния“ Зеленски със Залужни

Съединените щати виждат бившия главнокомандващ на украинската армия Валерий...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Временна комисия се захваща с Правилника на Народното събрание

Председател ще е Анна Александрова от ГЕРБ-СДС

Израелските сили засилват бомбардировките в Газа на фона на ожесточени боеве

Израелските сили удариха Рафах и други райони в ивицата...

Димитър Главчев порица „грубата безотговорност“ на Русия за Запорожката АЕЦ

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg