https://www.gerb.bg/bg

Израел подготвя сухопътна офанзива; Байдън осъжда атаките на Хамас

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Израел обеща да ескалира отговора си на нападението от палестинската въоръжена групировка „Хамас“ с наземна офанзива, докато президентът на САЩ Джо Байдън обеща подкрепа за Израел и отправи предупреждение към всеки, който се опита да се възползват от ситуацията.

Израел каза, че десетки негови изтребители са ударили повече от 200 цели през нощта срещу сряда в квартал на град Газа, които според него са били използвани от „Хамас“ за стартиране на безпрецедентната вълна от атаки.

Министерството на здравеопазването на Газа съобщи, че най-малко 900 души са били убити и 4600 ранени в претъпкания крайбрежен анклав.

Израелските военни съобщиха, че броят на загиналите в Израел е достигнал 1200, а повече от 2700 души са ранени.

Бойци на „Хамас“, държащи израелски войници и цивилни като заложници в понеделник, заплашиха да екзекутират по един пленник за всеки ударен дом в Газа без предупреждение, но с падането на нощта във вторник нямаше индикации, че са го направили.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант, говорейки пред войници близо до оградата на Газа, каза: „“Хамас“ искаше промяна и ще я получи. Това, което беше в Газа, вече няма да бъде.“

„Започнахме офанзивата от въздуха, по-късно ще дойдем и от земята. Ние контролираме района от Ден 2 и сме в офанзива. Тя само ще се засили.“

Израел изтегли войските от Газа през 2005 г. след 38 години окупация и я държи под блокада, откакто „Хамас“ завзе властта там през 2007 г. Обсадата, която бе обявена в понеделник, ще попречи на достъпа до храна и гориво.

На северната граница на Израел залп от ракети беше изстрелян от Южен Ливан към Израел, което предизвика израелски обстрел в отговор, казаха трима източника от сигурността.

Още снаряди, изстреляни от сирийска територия, паднаха в райони в Израел, което допълнително засили опасенията, че насилието може да доведе до по-широка война.

Все още не знаем дали тези ракети са били изстреляни от сирийските въоръжени сили, от някоя от многото ирански милиции, които съществуват и са приветствани от сирийския режим, или Хизбула, или някакво друго действие“, каза израелският подполковник Конрикус.

„Това, което знаем е, че отвърнахме на огъня и в момента ситуацията там е тиха.“

Сирени, предупреждаващи за наближаващ ракетен обстрел, извиха през нощта в израелските общности близо до границата с Газа.

В Белия дом Байдън нарече атаките на „Хамас“ „акт на чисто зло“ и каза, че Вашингтон бърза с допълнителна военна помощ за Израел, включително боеприпаси и прехващачи за попълване на системата за въздушна отбрана Iron Dome. Той призова Израел да следва „закона на войната“ в своя отговор.

Той каза пред репортери, че Съединените щати са „засилили позициите на военните сили в региона“, включително чрез преместване на ударна група на самолетоносач и изтребители.

Позволете ми да кажа отново на всяка страна, всяка организация, всеки, който мисли да се възползва от ситуацията, имам една дума: недейте„, каза Байдън, очевидно визирайки Иран и неговите пълномощници в региона.

Байдън също изпрати своя първи дипломат Антъни Блинкен в Израел, който ще предаде „послание за солидарност и подкрепа“, каза говорителят на Държавния департамент Матю Милър.

Дясната коалиция на израелския премиер Бенямин Нетаняху и лидерите на опозицията бяха близо до формирането на извънредно правителство на единството .

Израелските военни съобщиха, че техните сили, подкрепени от хеликоптер и дронове, са се сблъскали с екстремисти на израелска територия късно във вторник.

Войници убиха трима екстремисти при инцидента в Ашкелон, близо до петролен терминал, разположен на малко над 10 км (6 мили) от ивицата Газа, който беше затворен след атаките, се казва в съобщението.

Палестинските медии съобщиха, че израелските въздушни удари са ударили домове в град Газа, южния град Хан Юнис и в бежанския лагер Бурейдж в централната част на Газа.

Организацията на обединените нации съобщи, че повече от 180 000 жители на Газа са останали бездомни, много от които са се скупчили по улиците или в училищата.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Щатът Канзас заведе дело срещу фармацевтичния гигант „Пфайзер“

Американският щат Канзас заведе дело срещу фармацевтичния гигант "Пфайзер"....

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия се готви да се присъедини към групата на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

От БСП не изключват подкрепа за кабинет

Резултатите от изборите на БСП са слаби и катастрофални....

Мъж простреля трима след скандал в заведение в САЩ

Въоръжен мъж простреля трима души в заведение за хранене...

МОСВ одобри изграждането на АМ „Струма“ извън Кресненското дефиле

Министерството на околната и водите даде зелена светлина за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg