https://www.gerb.bg/bg

Израел и „Хамас“ обявиха примирие след 11 дни бомбардировки и ракетен обстрел (ОБНОВЕНА)

Снимка: Associated Press

Израелският кабинет по сигурността е одобрил примирие с движението „Хамас“ и другите палестински групировки в ивицата Газа след седмица и половина на взаимна размяна на удари.

Това потвърди Израел, след като го съобщиха вестниците „Йедиот ахронот“ и „Джерузалем пост“. Според „Йедиот ахронот“ израелските въоръжени сили незабавно спират ударите. Споразумението е резултат от медиация на Египет.

„Хамас“ потвърди информацията, като съобщи, че е договорено „взаимно и едновременно“ примирие, което започва от 2 ч. местно (и българско) време в петък сутринта – няколко часа след публикуването на тази статия.

Официалната израелска информация обаче сочи, че началният час на примирието трябва да се уточни. Освен това Израел е готов да отговори на всяко нападение с ракети или възпламеняеми балони от Газа, както ще продължи да преследва ръководството на „Хамас“.

И двете страни се обявиха за победители

Почвата за примирието бе подготвена в последните 24 часа; „Хамас“ обяви, че Израел „моли“ за край на ударите, а противникът обяви, че движението е омаломощено от бомбардировките. За телевизия „Ал Арабия“ Белият дом казва специално: „Смятаме, че Израел осъществи важни цели в Газа и може постепенно да спре операциите.“

В първите минути след съобщението на израелските медии нямаше потвърждение от израелските власти. В израелските медии един от цитираните източници казва, че споразумението е на принципа „тишина срещу тишина“ – едната страна няма да напада, ако не го прави и другата.

Снощи „Хамас“, която контролира Газа, и „Фатах“, която контролира Западния бряг, обявиха, че примието е въпрос на един или два дни. От израелска страна и тогава нямаше потвърждение, но израелски и арабски медии писаха, че това е възможно.

Критики за големия брой жертви

Вчера американският президент Джо Байдън разговаря за четвърти път с премиера Бенямин Нетаняху и според Белия дом посланието е било, че Съединените щати очакват „деескалация“ по пътя към примирие още същата вечер.

САЩ настояваха, че инициативата за прекратяване на огъня е по-вероятно да дойде от преговори далеч от камерите, а не от действия на Съвета за сигурност на ООН, които блокираха неколкократно.

От началото на ескалацията контролираното от „Хамас“ здравно министерство в Газа казва, че са убити общо 232-ма палестинци, сред които са 65 деца и 39 жени, а ранените са над 1900.

Израел съобщава за 12 убити при ракетния обстрел от „Хамас“ и други групи и твърди, че 160 от убитите при бомбардировките над Газа са бойци.

Към Израел имаше критики, че целите – отговор на нападение с ракети срещу редица градове (над 4000 са изстреляни от миналия понеделник насам) – не оправдават цивилните жертви и те на непропорционални на интереса на страната да се защитава. Бяха унищожени множество сгради, включително такива с офиси на международни медии и агенции, в опити да се унищожат ключови места от дългата тунелна мрежа на „Хамас“, където бойците се укриват, пренасят и съхраняват ракети.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Бултюрк“: Доган вече го няма. Периодът му приключи!

"Доган вече го няма. Периодът му приключи!". Това заяви пред...

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Руски съд осъди американец, роден в Русия, но осиновен в САЩ, за наркотрафик

Руски съд осъди в четвъртък американския гражданин Робърт Романов...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg