https://www.gerb.bg/bg

Износът на България за ЕС продължава да е повече от износа за трети страни

Снимка: iStock

В периода януари – март износът на стоки от България за ЕС намалява с 11.7% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 12 910.7 млн. лева. Въпреки спада стойността остава по-висока от тази за трети страни, която бележи увеличение с 0.9% за периода януари – април и е на стойност 10 390.7 млн. лева. Това показват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Франция, които формират 61.5% от износа за държавите-членки на ЕС.

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ – с 13.1%. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ с 42.7%.

През март износът на стоки от България за ЕС намалява с 9.9% спрямо март 2023 г. и е на стойност 4 573.0 млн. лв. Вносът на стоки в България от ЕС през периода януари – март също намалява с 6.7% спрямо същия период на 2023 г. и е на стойност 13 909.2 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Румъния, Италия, Гърция и Нидерландия.

При вноса, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“ – 79.6%. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Артикули, класифицирани главно според вида на материала“, който е с 19.3%.

През март 2024 г. вносът на стоки от ЕС намалява с 14.4% и е на стойност 4 696.3 млн. лева. Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с ЕС е отрицателно и е на стойност 998.5 млн. лева.

Снимка: пресцентър НСИ

Междувременно през април 2024 г. износът на стоки от България за трети страни е нараснал с 2% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2 532.1 млн. лева.

Основни търговски партньори на България са Турция, Гибралтар, САЩ, Сърбия, Китай, Египет и Република Северна Македония, които формират 52.3% от износа за трети страни през периода януари – април.

При износа, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, най-голям ръст е отбелязан в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти“, който се равнява на 42.3%. Най-голям спад се наблюдава в сектор „Храни и живи животни“ – 25.7%.

Вносът на стоки от трети страни нараства с 3.3% в сравнение със същия период на 2023 г. и е на стойност 13 103.4 млн. лева. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Турция, Китай, Египет и Руската федерация.

През април вносът на стоки в България от трети страни нараства с 24.7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 3 478.1 млн. лева.

При вноса най-голямо увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход“ – 44.6, докато най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)“ – 5.9%.

Снимка: пресцентър НСИ

Външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) на България с трети страни за периода е отрицателно и е в размер на 2 712.7 млн. лева. През април 2024 г. външнотърговското салдо (износ FOB – внос CIF) с трети страни също е отрицателно и е на стойност 946.0 млн. лева.

През периода януари – април от България общо са изнесени стоки на стойност 28 071.9 млн. лв., което е с 3.8% по-малко в сравнение със същия период на 2023 година. Само през април общият износ на стоки възлиза на 7 302.6 млн. лв. и нараства с 8.0% спрямо същия месец на предходната година.

През периода януари – април общо в страната са внесени стоки на стойност 32 123.7 млн. лв. (по цени CIF), или с 0.1% по-малко спрямо същия период на 2023 година (виж табл. 1 и 2 от приложението). През април общият внос на стоки нараства с 16.8% спрямо същия месец на предходната година и възлиза на 8 589.2 млн. лева.

Общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) е отрицателно за периода януари – април и е на стойност 4 051.8 млн. лева. През април 2024 г. общото външнотърговско салдо (износ FOB – внос CIF) също е отрицателно и е на стойност 1 286.6 млн. лева.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Наводнения заляха североизточен Бангладеш

Мусонните дъждове причиниха мащабни наводнения в североизточен Бангладеш, блокирайки...

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

РЗИ-Добрич съобщи за замърсяване край Албена три седмици след авария

Регионалната здравна инспекция - Добрич (РЗИ) предупреждава гражданите за...

Рамафоса е преизбран за президент на Южна Африка

Президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса спечели втори мандат....

Тайланд прави крачка към легализацията на еднополовите бракове

Сенатът на Тайланд прие във вторник на окончателно четене...

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Лидерите на страните от Г-7 не са обсъждали предложението...

Арести в Русия след натравяне на стотици с храна

Русия арестува и повдигна обвинения на трима, след като...

Южна Корея има проблеми с психологическата война срещу Севера

Високоговорителите, разположени от Южна Корея за водене на психологическа...

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон ще намали...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg