https://www.gerb.bg/bg

Иран отрича роля в смъртоносната атака срещу танкера (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив EPA / News24sofia.eu

Иран отхвърли като психологическа война обвиненията, че стои зад смъртоносната атака срещу танкер край бреговете на Оман и увери, че Техеран се стреми да повиши сигурността на стратегическия воден път в Персийския залив, информира „Ройтерс“.

Външните министри на страните членки на Г-7 подчертаха вчера, че Иран заплашва международния мир и сигурност и че всички налични доказателства показват, че той стои зад нападението над танкера Mercer Street миналата седмица.

Ако щяхме да се конфронтираме с врагове… бихме го обявили открито, така че неотдавнашното разказване на истории от враговете е психологическа операция„, настоя Аболфазл Шекарчи, говорител на въоръжените сили на Иран.

Танкерът плава под флага на Либерия, собственост е на Япония и е управляван от израелската компания Zodiac Maritime.

Говорителят на иранското външно министерство Саид Хатибзаде отхвърли изявлението на Г-7 като „безпочвено“, съобщават държавните медии.

Забележително е, че този инцидент е бил подготвен да се случи дни преди встъпването в длъжност на новия президент на Иран„, подчерта Хатибзаде.

Предполагаемата атака с дрон уби двама членове на екипажа – британец и румънец – близо до устието на Персийския залив, ключов маршрут за доставка на петрол.

Противно на стратегията на САЩ, Великобритания и ционисткия режим (Израел), които имат за цел да създадат несигурност… и иранофобия, стратегията на Иран е да засили сигурността в Персийския залив„, увери Шекарчи.

Американските военни съобщиха, че експерти по взривни вещества от самолетоносача „Роналд Рейгън“, който е разположен за подпомагане на Mercer Street, са заключили, че дронът е произведен в Иран.

Шекарчи запита: „Американците казват, че са извадили части от ирански дронове от водата… но в коя лаборатория това доказателство е идентифицирано като принадлежащо на Иран?“.

Подготовката на фалшиви доказателства не е трудна задача, тъй като ционистите се отличават с подготовката на подправени документи„, допълни Шекарчи, намеквайки, че Израел може да стои зад атаката.

Въпреки отричането на Иран, Великобритания, САЩ и други разкритикуваха Техеран за атаката. Великобритания повдигна въпроса на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Заместникът-посланикът на Иран в ООН Захра Ершади отхвърли обвиненията и предупреди срещу всякакво отмъщение: „Иран няма да се поколебае да се защити и да осигури националните си интереси.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Проверка откри нарушения при двама туроператори на ГКПП „Капитан Андреево“

Проверки на туроператорите установи двама нарушители, при които липсва...

Тинейджър блъсна трактор за косене на трева в дърво в Бургас

Тинейджър се качил на трактор за косене на трева...

Кипър настоява, че не участва във военните действия в Близкия изток

Президентът на Кипър Никос Христодулидис заяви, че Кипър "не...

Ким подари на Путин двойка ловни кучета от местна порода

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун подари на руския президент...

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Агенция "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на дипломати, че страните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg