https://www.gerb.bg/bg

Институции ще има, но могат ли депутатите да говорят от името на народа?

Снимка: архив БГНЕС

Легитимността на 50-ото Народно събрание ще бъде като на последните два парламента – на 48-ото и на 49-ото Народно събрание. Дори и 5% от избирателите да гласуват, институции ще се формират – парламент, може би и правителство. Такива са правилата на демокрацията. Това заяви пред News.bg преподавателят по Конституционно право в СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Пламен Киров.

Той коментира и ниската избирателна активност на изборите, видимо ядосан, че хората не са излезли да гласуват на 9 юни. Всеки пълнолетен гражданин има право да гласува и като не гласува сам се отказва да влияе върху държавното управление. На тези думи се противопоставя аргументът „няма за кого да гласуваме„.

Ами като няма за кого да гласувате, създайте си партия тогава бе, като няма за кого да гласувате. Като някои стои вкъщи, дава възможност на друг да реши вместо него„, коментира конституционалистът.

Проф. Пламен Киров посочи, че няма проблем от гледна точка на законодателството с легитимността на институциите. Друг е въпросът дали тези народни представители, които ще попаднат в парламента, могат да говорят от трибуната на парламента от името на народа. Най-вероятно те ще го направят, но народът не стои зад тях, а зад тях стои твърде ограничен електорат, посочи проф. Киров. И даде пример – последната партия например, която влезе в Народното събрание „Величие“, за нея са гласували под 100 000 избиратели. При тази тенденция на следващите избори може би ще влизат с 50-60 000 избиратели, очаква проф. Киров.

Може да има проблем с избора на председател на 50-ото Народно събрание. Ако не могат да се разберат, ще се пусне в ход машинката на купуване на депутати и ще стигнат до мнозинство, очаква проф. Пламен Киров.

Като не може да се стигне до споразумение, най-вероятно ще се понапазаруват малко депутати и ще се разчита на техните гласове да се поддържа парламентарно мнозинство“, коментира той.

Проф. Пламен Киров заяви, че няма никакво основание президентът Румен Радев да бави първия мандат за съставяне на правителство. Президентът е длъжен в едномесечен срок да свика първото заседание на парламента, служебното правителство трябва да подаде оставка и да се стартира процедурата за парламентарно правителство по член 99 от Конституцията. Няма никакво основание за бавене на първия мандат, подчерта конституционалистът.

Проф. Пламен Киров смята още, че всякакви конфигурации са възможни за съставяне на правителство.

Най-големите първи две партии със сигурност ще влязат в кабинета – това е ясно. И като сметнете какъв е общият им резултат, търсене с колко трябва, за да се допълнят до пълно мнозинство, за да бъде гласувано правителство. Това е задачата и вариантите са твърде много„, каза проф. Киров.

Според него въпросът е коя ще бъде третата патерица за съставяне на абсолютно мнозинство в 50-ото Народно събрание.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима задържани в Германия по подозрение в шпионаж

Трима чужденци, украинец, руснак и арменец, са задържани в...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Рияд: Мирът в Украйна минава през трудни компромиси и преговори с Русия

Външният министър на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан...

В Белгия разкриха измама със социални помощи, водеща към България

Белгийската инспекция по труда е разкрила схема за измама...

Най-малко 36 души загинаха след натравяне с алкохол в Индия

Най-малко 36 души загинаха, а други 60 са приети...

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон ще намали...

ООН алармира за влошаващата се ситуация с правата на човека в Западния бряг

Върховният комисар на ООН по правата на човека Фолкер...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg