https://www.gerb.bg/bg

Хусите провели 6 операции в Червено море и Индийския океан

Снимка: (архив) EPA

Йеменските хуси са провели шест операции срещу американски самолетоносач, американски разрушител и три кораба в Червено море и Индийския океан. Това съобщи в събота военният говорител на подкрепяната от Иран група Яхия Сари, цитиран от „Ройтерс“.

Групировката е ударила американския самолетоносач „Айзенхауер“, северно от Червено море, с редица ракети и дронове, твърди Сари.

Той добави, че това е „втората операция през последните 24 часа„.

Другите операции са били насочени към американски разрушител и кораба ABLIANI в Червено море, заедно с „кораба MAINA, който е бил насочен два пъти в Червено море и в Арабско море“.

Освен това „корабът ALORAIQ е бил насочен в Индийския океан„, добави той.

Припомняме, че на 31 май Сари заяви, че нападението срещу „Айзенхауер“ е в отговор на ударите на САЩ и Великобритания срещу Йемен. При шест удара на Вашингтон и Лондон бяха убити 16 души, а 41, включително цивилни, бяха ранени.

Атаките срещу провинция Ходейда са били извършени срещу пристанището в Салиф, радиосграда в квартал Ал-Хок, лагер Галифа и две къщи.

Американската и британската армия посочиха, че са нанесли удари срещу цели на хусите в Йемен, за да възпрат екстремистите от по-нататъшно прекъсване на корабоплаването в Червено море.

Централното командване на САЩ съобщи, че американските и британските сили са ударили 13 цели в контролираните от бунтовниците райони на Йемен.

Иран – съюзник на хусите – осъди ударите като „нарушения на суверенитета и териториалната цялост на Йемен, международните закони и правата на човека„.

Йеменските бунтовници контролират голяма част от Йемен и твърдят, че действат в знак на солидарност с палестинците, докато Израел и „Хамас“ водят война в Газа. От ноември насам те многократно нанесоха удари с дронове и ракети в Червено море, протока Баб ел Мандеб и Аденския залив.

Това принуди редица търговски превозвачи да пренасочат корабите си към други маршрути и породи страхове, че войната между Израел и „Хамас“ може да се разпространи и да дестабилизира Близкия изток.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Очаква се визита на Орбан в Киев

Унгария променя политиката

Хизбула изстреля 200 ракети и рояк от дронове по 10 израелски военни обекта

Ливанската терористична групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла повече...

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Тръмп иска имунитет и по делото във Флорида

Съдебни проблеми за бившия президент

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg