https://www.gerb.bg/bg

Хаити избра ново временно правителство

Снимка: iStock

Администрацията на Хаити избра нови министри, като така запълни кабинета на новия временен министър-председател. Към момента страната все още се бори с дълбока хуманитарна криза, подклаждана от активността на местните банди, предават от Reuters.

Кабинетът, обявен почти две седмици след като самият министър-председател Гари Конил беше назначен на поста си, съкращава броя на министрите, като същевременно сменя всички, които са служили в кабинета на бившия премиер Ариел Хенри.

В новия кабинет премиерът ще служи и като министър на вътрешните работи, поемайки голяма част от силите за сигурност на Хаити, както и събирането на разузнавателна информация.

Гари Конил се завърна като министър-председател след кратък престой в тази роля преди повече от десетилетие. Към момента той е регионален директор за Латинска Америка и Карибите към УНИЦЕФ.

Карлос Херкуле ще оглави Министерството на правосъдието. Той е адвокат с колегия в столицата Порт-о-Пренс и член на избирателния съвет, който ще се заеме със следващите избори в Хаити. В страната съдебна система е парализирана, а местната полиция е изпадналата в големи затруднения в борбата с престъпността – предизвикателства, които новия външен министър ще трябва да поеме.

Кетлийн Флорестал, завършила американския университет „Принстън“, поема финансовото министерство от Мишел Патрик Боаверт, който също е бил временен министър-председател тази година. Тя ще ръководи и министерството на планирането и международното сътрудничество, което наблюдава развитието на страната.

Министерството на отбраната ще се ръководи от Жан Марк Бертие Антоан, а външните работи ще бъдат поети от Доминик Дюпюи, посланик на Хаити в ЮНЕСКО. Тя също така ще ръководи министерството, което отговаря за огромната диаспора на Хаити, живееща предимно в САЩ и Доминиканската република.

Междувременно министерствата на образованието и комуникациите ще бъдат поети съвместно от Антоан Огюстен, университетски професор и поддръжник на Споразумението от Монтана от 2021 г. – политическо движение, което се противопостави на предишното правителство на Ариел Хенри.

Отделно от офиса на Конил посочиха, че премиерът се е срещнал вчера с американския посланик Денис Ханкинс, с когото е обсъдил подкрепата на САЩ за дълго отлаганите сили за сигурност, предназначени да подпомогнат хаитянската полиция в борбата ѝ срещу организираната престъпност.

Припомняме, продължителната социална и политическа криза в Хаити се задълбочи, след като покушението над президента през 2021 г. хвърли карибската нация в смут. Местните банди разшириха контрола си над страната, като същевременно разселиха хиляди цивилни.

На 25 април вече бившият премиер Ариел Хенри подаде оставка, след като конфликтите в Хаити нараснаха през последните месеци, а местните банди настояха за неговото освобождаване. По-рано същия месец беше формиран Преходен съвет, който да назначи ново временно правителство.

Допълнително, на 23 май Кения отложи изпращането на полицейски служители, за които беше договорено да ръководят международните сили за борба с местните банди в Хаити. През юли миналата година Кения се съгласи да участва в мисията, предложена от САЩ и одобрена от ООН. Оттогава обаче инициативата се сблъска с редица проблеми, сред които съдебни спорове от опозицията в африканската страна.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕКСКЛУЗИВНО В News24sofia.eu! Тоца Крокодила здраво си подкастри носа (СНИМКИ)

Мис България Антония Петрова, по мъж Батинкова, се подхлъзна по...

УЖАС НА РЕЛСИТЕ: Влак помете ченге! (СНИМКИ)

Кошмарният инцидент се разиграл на прелез. Разследват се причините за сблъсъка

Столичната община ще осигури допълнителен транспорт за Задушница

Столичната община ще осигури допълнителен превоз за възпоменанието Задушница, което ще бъде в...

Турция в плен на жегите: 52 градуса са измерени в град Шанлъурфа

Турция е в плен на жегите, които надхвърлят показателите...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Виетнамците очакват с нетърпение своя „идол“ и „приятел“ Путин

Магазинът за руски сувенири на Нгуен Тхи Хонг Ван...

РИОСВ запечата склад за опасни отпадъци в Русе

РИОСВ-Русе запечата склад за опасни отпадъци в областния град. Това...

Пътнически автобус се запали в Кресна

Пътнически автобус се запали в град Кресна. Инцидентът е станал...

Стоян Михалев влиза в НС на мястото на Христо Иванов

Стоян Михалев от ДСБ ще влезе в Народното събрание...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg