https://www.gerb.bg/bg

Газа: Израелските удари са убили повече от 195 души

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

Израелски танкове и войски се придвижиха към град Газа днес, но срещнаха ожесточена съпротива от бойци на „Хамас“. Броят на палестинските жертви нараства, а притежателите на чуждестранни паспорти постепенно напускат региона, съобщава „Ройтерс“.

Последните удари на Израел включват гъсто населената област Джабалия. Според медиите на Газа най-малко 195 палестинци са били убити при двата удара във вторник и сряда, като 120 са изчезнали и най-малко 777 души са ранени.

„Те не спряха да бомбардират град Газа цяла нощ, къщата не спря да се тресе“, каза един мъж, живеещ в района, пожелал да остане анонимен. „Но на сутринта откриваме, че израелските сили все още са извън града, в покрайнините и това означава, че съпротивата е по-силна, отколкото са очаквали.“

Четириседмичната война се приближава към основния населен център на ивицата Газа на север, където е базирана ислямистката групировка. Израел призовава хората там да напуснат, тъй като цели да „Хамас“ веднъж завинаги.

Бригаден генерал Идо Мизрахи, началник на военните инженери на Израел, каза пред армейското радио, че войските са в първи етап на отваряне на пътища за достъп в Газа. „Това със сигурност е терен, който е по-засеян от миналото с минни полета и мини-капани“, каза той. По думите му „Хамас“ „се е подготвил добре.“

След пълна блокада на ивицата Газа за повече от три седмици, притежателите на чуждестранни паспорти и някои тежко ранени хора успяха да напуснат анклава. Палестинският граничен служител Ваел Абу Мехсен каза, че 400 чуждестранни граждани ще заминат за Египет през пропусквателния пункт „Рафах“ днес, след поне 320 в сряда.

Други 60 тежко ранени палестинци също ще преминат, добави Мехсен. Един дипломатически източник обяви, че около 7500 притежатели на чужди паспорти ще напуснат Газа в рамките на следващите няколко седмици.

Израел, заяви, че е убил двама военни лидери на Хамас в Джабалия. Тъй като арабските нации все по-често се възмущават от действията на Израел, Върховният комисар на ООН за правата на човека също изрази загриженост, че „непропорционалните атаки на Израел… могат да се равняват на военни престъпления“.

Израелските военни съобщиха, че още един войник е загинал в боевете в Газа, с което броят на убитите достигна 17 след разширяването на наземните операции.

Войските се „сблъскаха с няколко терористични клетки в северната част на Ивицата Газа, по време на които бяха убити десетки терористи“, се казва в изявление на военните.

Тъй като международните призиви за „хуманитарна пауза“ във военните действия остават без внимание, условията в Газа се влошават, като храната, горивото, питейната вода и лекарствата са на изчерпване. Болниците, включително единствената онкологична болница в Газа, изпитват затруднения поради недостиг на гориво. Израел отказа да позволи на хуманитарни конвои да доставят гориво, като се позова на опасения, че бойци на Хамас ще го отклонят за военна употреба.

Ашраф Ал-Кудра, говорител на министерството на здравеопазването в Газа, каза, че основният електрогенератор в индонезийската болница вече не функционира. Болницата преминаваше към резервен генератор, но вече нямаше да може да захранва хладилниците на моргата и кислородните генератори. „Ако не получим гориво през следващите няколко дни, неизбежно ще стигнем до катастрофа“, каза той.

Очаква се държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън да замине днес за третото си посещение в Израел в рамките на месец. Той планира да се срещне с Нетаняху в петък, за да изрази солидарност с близкия си съюзник, но също така да потвърди необходимостта от минимизиране на палестинските цивилни жертви, каза неговият говорител.

Блинкен ще спре и в Йордания, една от малкото арабски държави, нормализирали отношенията си с Израел. В сряда обаче Йордания изтегли посланика си от Тел Авив в знак на протест срещу нападението срещу Газа.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия...

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Чуждият бизнес у нас иска политическа отговорност

Седем търговски камари излязоха с отворено писмо до политическия...

10% положителни за лаймска болест – но от изследвалите се

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

ДПС-Пловдив свали доверие от депутата Рамадан Аталай

Причината - слаби резултати на изборите в областта

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg