https://www.gerb.bg/bg

Френските партии търсят съюзници преди предсрочните избори

Снимка: iStock

Френските политически партии бързат да сформират алианси и да се подготвят за предсрочните избори, които, според сондажи, вероятно ще бъдат спечелени от крайнодясната партия „Национален сбор“ (RN) на Марин Льо Пен, предава „Ройтерс“.

Президентът Еманюел Макрон обяви, че изборите за долната камара на парламента ще се проведат на 30 юни и 7 юли, след като неговата партия претърпя тежка загуба на изборите за Европейски парламент в неделя.

Курсът на еврото спадна, както и френските акции и облигации, след като беше обявено, че изборите ще се проведат по-рано от очакваното. Рейтинг агенцията Moody’s предупреди за риска от политическа нестабилност, която би могла да влоши вече предизвикателната финансова ситуация на Франция.

Партията на Льо Пен „Национален сбор“ (RN) излезе на първо място в първото проучване, публикувано в понеделник, въпреки че сондажите показват, че тя няма да постигне абсолютно мнозинство от гласовете. Това означава, че Льо Пен трябва да търси съюзници, за да осигури контрол над парламента, докато някои от основните партии се опитват да се обединят, за да държат крайнодясната партия извън властта.

Ключова цел и за двата лагера са консерваторите „Републиканци“ (LR), някога могъща партия, издигала президенти. Тя сега е в тежка ситуация след загуба на ключови членове в полза на центристката партия на Макрон и крайната десница. Някои членове на „Републиканците“ се страхуват, че партията може да се разпадне.

Председателят на „Национален сбор“ Жордан Бардела вече заяви, че се опитва да привлече повече членове на „Републиканците“ и може да подкрепи някои от тях на изборите. „Призовавам „Републиканците“ да спрат да бъдат политическа патерица на Еманюел Макрон,“ каза Бардела по радио RTL. „Ако имате убеждения, ако обичате страната си… елате и работете с нас.

Лидерът на френските „на Републиканците“ по-късно във вторник призова за съюз между кандидатите на неговата партия и „Национален сбор“. Това е политическа промяна, която ще има широки последици.

Ние казваме едни и същи неща, така че нека спрем да си измисляме въображаема опозиция„, каза Ерик Сиоти пред телевизия TF1. „Това е, което огромното мнозинство от нашите избиратели искат. Те ни казват „постигнете сделка„.

От другата страна, бившият член на „Републиканците“ и предишен премиер на Макрон Едуар Филип призова умерените сили, от социалистите до консерваторите, да се обединят. „Трябва да приемем идеята, че трябва да работим с другите,“ каза Филип по RTL. „Нека заедно изградим нещо в интерес на страната.“

В същото време, левите партии във Франция обещаха да работят заедно и да номинират общи кандидати на изборите, но все още не са сключили формално споразумение. В съвместно изявление социалистите, зелените и по-радикалните партии „Непокорна Франция“ и комунистите обещаха да „представят алтернатива на Еманюел Макрон и да се борят срещу расисткия проект на крайната десница.“

Министърът на финансите на Франция Брюно Льо Мер призова бизнес лидерите да помогнат в кампанията срещу крайната десница. „Апелирам към бизнес света, апелирам към бизнес лидерите, занаятчиите, търговците, самостоятелно заетите,“ каза Льо Мер по BFM телевизия. „Хората трябва да се включат, това са най-важните избори от 1958 г. насам,“ добави той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Зеленски за удара в Харков: Нужни са решителни действия срещу терора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че терорът на...

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Смолян – Мадан

Шофьор с почти 3 промила алкохол предизвика в събота катастрофа...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Хиляди протестиращи в Лондон поискаха мерки срещу климатичните промени

Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Телефонни измамници взеха 36 000 лева от пенсионер в София

Двама арестувани са участвали и в други али измами

Експлозия в кола на чешки туристи уби дете в Хърватия

9-годишно дете е убито, а други трима души са...

Китай приканва Далай Лама да коригира политическите си възгледи

Тибетският духовен водач в изгнание Далай Лама трябва напълно...

Слухове „погребаха“ Ноам Чомски

Съпругата на прочутият американски езиковед и философ проф. Ноам Чомски,...

Калоян Методиев: Румен Радев иска да вземе БСП

Румен Радев е заложил няколко групи в БСП и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg