https://www.gerb.bg/bg

Франция забранява на полицията да души задържаните

Снимка: EPA/БГНЕС

Франция съобщи, че ще забрани спорната практика душене при задържане на заподозрени след смъртта на американеца Джордж Флойд по време на арест в САЩ, която доведе до протести по целия свят и до недоволство към френската полиция, информира АФП.

Вълна от глобални протести след смъртта на Флойд насочи вниманието на французи към инцидент от 2016 г., при който 24-годишният чернокож Адама Траоре почина по време на арест.

Организация, която следи действията на френската полиция, съобщи, че е получила почти 1500 оплаквания срещу служители на реда през миналата година – половината от тях са за упражнявано насилие.

След протести през последните няколко дни вътрешният министър Кристоф Кастанер обяви, че методът душене „ще бъде изоставен“.

„Повече няма да се обучава полицията и жандармерията в академиите. Това е метод, който носи рискове“, каза Кастанер на пресконференция. Той добави, че изобщо няма да се толерира расизмът в полицията и заподозрените в расизъм служители ще бъдат отстранявани.

Кастанер каза още, че твърде много полицаи „не са изпълнявали републиканските си задължения“ през последните седмици, след като бяха потвърдени няколко случая на расизъм и дискриминация.

„Не е достатъчно само да се критикуват. Ние трябва да ги проследяваме и да се борим с тях“, закани се силовият министър.

Но полицейски синдикати поставиха под въпрос промените. Според тях впечатлението е, че „всеки е добър с изключение на полицията, която е жестока“.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон призова правителството да „ускори“ стъпките за подобряване на полицейската етика.

Бившият премиер Манюел Валс заяви, че „полицията не е расистка“, а расизмът, антисемитизмът и насилието са в обществото и силите на реда „за съжаление не могат да избягат от тези феномени“.

В неделя Макрон проведе разговори с Кастанер и премиера Едуар Филип, след като 23 000 протестираха в различни градове на страната с искане за „справедливост“ за жертвите на полицейския произвол. Протестите започнаха в отговор на експертен доклад, който оправдава тримата полицаи за ареста на Траоре.

След спор за проверка на самоличността, 24-годишният Траоре е хванат в къща, където се укрива след 15-минутно преследване от полицията през 2016 г. Един от тримата полицаи, замесени в ареста, е разказал пред разследващите, че е съборил Траоре на земята с тялото си. Французинът е изгубил съзнание в патрулния автомобил и е починал до полицейски участък. Той все още е бил с белезници, когато парамедиците пристигнали.

Френски здравни експерти обявиха, че тримата полицаи не са виновни за смъртта на Траоре и че той не е умрял от задушаване, когато е бил проснат на земята от служителите на реда. Експертите са установили, че Траоре е починал от сърдечна недостатъчност.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

МРРБ се ослушва с делото за собствеността на Руската църква

Министерството на регионалното развитие и благоустройството така и не...

Съпругата на испанския премиер се яви пред съда по обвинения в корупция

Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се...

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Двама ранени и един изчезнал след експлозия в завод за оръжия в Арканзас

Експлозия в завод за оръжия в Арканзас рани най-малко...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg