https://www.gerb.bg/bg

Франция гласува за парламент

Снимка: iStock

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори, като очакванията са, че крайнодясната партия на Марин льо Пен „Национален сбор“ (НС) може да поеме властта за първи път, съобщава АФП. Но остава неясно дали партията ще осигури абсолютно мнозинство.

Гласуването започна в събота, в отвъдморските територии на страната. Жителите на малкия френски архипелаг Сен Пиер и Микелон, край бреговете на Канада, първи гласуваха на първия тур на изборите. Френските острови в Карибите и южноамериканската територия Френска Гвиана също гласуваха в събота. Избирателните секции в тихоокеанската територия на Нова Каледония, засегната от смъртоносни бунтове миналия месец, отвориха врати в 22 часа. парижко време.

Гласуването в континентална Франция се провежда в неделя.

Подкрепата за антиимиграционната и евроскептична партия НС нарасна въпреки обещанията на президента Еманюел Макрон да предотврати нейното издигане.

Очаква се висока избирателна активност.

Кампанията приключи в петък полунощ. Кандидатите не могат да коментират публично вота, нито могат да бъдат публикувани междинни резултати и проучвания до неделя вечерта, когато гласуването приключи.

Какъв ще е новият парламент ще стане ясно след втория тур на гласуването на 7 юли и е трудно да се предвиди на настоящия етап, тъй като до голяма степен ще зависи от това до каква степен съперниците на НС ще се обединят и ще оттеглят собствените си кандидати за балотаж, за да блокират крайната десница.

Премиерът Габриел Атал в четвъртък обвини лидера на НС Жордан Бардела, че толерира расистки изказвания в редиците на неговия крайнодесен лагер на фона на разгорещен последен телевизионен дебат преди гласуването – обвинение, което Бардела отхвърли.

Макрон ще остане президент след предсрочните парламентарни избори, които той свика, но може да се наложи да сподели властта с опонентите си.

Що се отнася до избора на министър-председател, президентът разбра, че няма голям избор, тъй като Жордан Бардела ще има мандат от френския народ, отбеляза льо Пен.

По думите ѝ Бардела, като министър-председател, ще може да ограничи полето на Макрон за изяви. За президента да бъде началник на армията е почетна титла, тъй като министър-председателят е този, който дърпа конците, подчерта тя.

Бардела не възнамерява да води битка с него (Макрон), но той изясни червените линии. В Украйна президентът няма да може да изпрати войски, допълни Льо Пен.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Кения стреля по демонстранти, опитващи се да нахлуят в парламента (СНИМКИ)

Полицията откри огън по демонстранти, опитващи се да нахлуят...

Задържаха 27 екоактивисти, подготвяли блокади на летищата във Великобритания

Полицията във Великобритания задържа 27 климатични активисти, планирали да...

И в Кърджали вдигат цените на такситата

Увеличението на част от тарифите е почти двойно

ПЪРВО В News24sofia.eu! Мис Крокодил се обзаведе с кичозни табуретки (СНИМКИ)

Откакто е на романтично пътешествие в Маракеш с мъжа...

Русия затвори трима свидетели на Йехова за повече от осем години всеки

Русия затвори трима Свидетели на Йехова за повече от...

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

Нико Тупарев излезе от ареста (СНИМКИ)

Софийска градска прокуратура е внесла в СГС искане продуцента...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg