https://www.gerb.bg/bg

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Снимка; iStock

Вълната от евтини руски торове може да доведе до фалит на европейските производители и да застраши продоволствената сигурност в дългосрочен план, пише Financial Times, позовавайки се на производители на торове.

Една трета от вноса на карбамид, най-евтината форма на азотен тор, идва в ЕС от Русия. През 2023 г. обемът на доставките достига рекордно ниво. Например, вносът на руски карбамид в Полша се е увеличил до почти 120 млн. долара, в сравнение с малко над 84 млн. долара през 2021 г.

Отбелязва се, че продажбите на руски природен газ за Европа са намалели значително от 2022 г. насам. Въпреки това вносът на някои видове торове, като например карбамид, дори се е увеличил след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Евтините торове помогнаха на европейските земеделски стопани, но производителите на торове в региона изпитват трудности да се конкурират.

Западните санкции предвиждат изключения за руския износ на храни и торове, за да не се навреди на продоволствената сигурност, но европейските производители твърдят, че Москва използва тази вратичка, за да финансира военната си касичка.

„В момента ни заливат с торове от Русия, които са много по-евтини от нашите, поради простата причина, че те плащат стотинки за природен газ в сравнение с нас, европейските производители. Ако политиците не предприемат действия, производственият капацитет на Европа ще изчезне“, заяви Петер Цингер, главен изпълнителен директор на най-големия производител на амоняк в Германия SKW Stickstoffoffwerke Piesteritz.

Това мнение се споделя и от Свейн Торе Холсетер, главен изпълнителен директор на Yara International, един от най-големите производители на азотни торове в света. Той заявява, че Европа „заспива“ в зависимост от руските торове.

Експертът по продоволствена сигурност от Chatham House Тим Бентън смята, че европейските производители отдавна се оплакват от ползите, които руските им колеги получават от по-евтиния природен газ. Аргументите им обаче придобиха по-голяма тежест след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна. Бентън добавя, че „не е неоснователно да се спекулира“, че британското и европейското селско стопанство може да претърпи щети, ако континентът стане зависим от вноса от Русия и други „потенциални врагове“.

Основните европейски играчи напускат пазара

Други големи играчи напускат пазара. През последните няколко години BASF намали дейността си в Европа, особено в производството на торове. Най-голямата химическа компания в света обаче е съсредоточила нови инвестиции в САЩ и Китай, където разходите са по-ниски.

Експертите подчертават, че е вероятно и други големи производители да последват техния примера. В САЩ например производителите могат да получават много по-евтин газ и електроенергия и да разчитат на субсидии по Закона за намаляване на инфлацията.

При липса на производство в Европа обаче блокът ще зависи от внос от други, предимно недемократични страни като Русия и нейния съюзник Беларус. „С такъв лост за влияние върху европейското производство на храни „никой не знае какво ще направи Путин“, подчертава Цингер.

В същото време е малко вероятно Брюксел да откликне на призивите за санкции върху руските торове. Според Крис Лоусън, ръководител на отдел „Торове“ в консултантската компания CRU, високите цени на торовете през 2022 г. и заплахите за продоволствената сигурност все още са в съзнанието на политиците.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Изключително опасен“ ураган връхлита Карибите

Изключително опасна" буря от категория 4 - ураганът Берил,...

Новият български патриарх отслужва първа света литургия

Новоизбраният български патриарх Даниил ще отслужи първа света литургия...

И Моралес заговори за автопреврат в Боливия

Бившият президент на Боливия Ево Моралес в неделя обвини...

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Зеленски: Светът има достатъчно сила, за да принуди Русия към мир

Ударите на Украйна по руската граница помогнаха за защитата...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радомир минава на воден режим

Общинският съвет в Радомир взе решение града да мине...

Десетки хиляди участваха на гей парада в Париж (СНИМКИ)

Десетки хиляди участваха в гей парада във френската столица...

Тайван призовава гражданите си да не пътуват до Китай

Тайван повиши предупреждението си срещу пътувания до Китай, съобщава...

Съдът потвърди отстраняването на кмета на район „Илинден“

Административен съд - София град е потвърдил решението на...

Нов депутат на ДПС се закле след дисциплинирани рокади в групата

Хюсни Адем положи клетва като депутат от ДПС в...

Повишаване на дигиталните умения на българите – приоритет за МЕУ

Инвестициите за дигиталната трансформация трябва да са комплексни и...

„Лошо“: Русия скептична за избраните за постовете на върха в ЕС

Перспективите за връзките между ЕС и Русия са лоши,...

Виолета Коритарова очаква недостиг на пари за общинските проекти

Инвестиционната фаза за общински проекти е в напредна етап....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg