https://www.gerb.bg/bg

Европа избира своя парламент (ОБНОВЕНА)

Снимка: iStock

В неделя европейците в 20 държави отиват до урните в най-големия и последен ден от гласуването за Европейски парламент. В годината на ключови избори вотът за ЕС е особено важен на континент, който е свидетел на поляризирана политика и засилен национализъм. Това обобщи Би Би Си.

В навечерието на вота имаше случаи на насилие, въпреки че нападението, при което министър-председателят на Дания Мете Фредериксен получи лек камшичен удар и беше принудена да прекрати кампанията си, не се разглежда като политически мотивирано.

Очаква се десницата в Европа да заеме първо място в целия ЕС, когато по-късно в неделя се появят първите прогнози, но три крайно десни партии се стремят да спечелят най-много места на национално ниво.

Националният сбор на Франция, италианските “ Италиански братя“ и Австрийската партия на свободата водят в проучванията, както и белгийската сепаратистка и антиимигрантска партия „Влаамс Беланг“.

Гласуването вече започна в четвъртък, петък и събота за някои страни от ЕС – но по-голямата част от държавите-членки на ЕС гласуват в неделя. Европейският парламент е пряката връзка между европейците и институциите на ЕС.

Шестнайсет- и седемнайсетгодишните ще могат да гласуват за първи път в Германия и Белгия, с което ще се увеличи броят на младежкия вот в Европа. Младите австрийци и малтийци от известно време могат да гласуват на 16 години, а гърците – на 17 години.

Само в Германия има около 1,4 млн. 16- и 17-годишни, които имат право да гласуват за първи път, така че те биха могли да повлияят на резултата.

Крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD) твърди, че е постигнала успех в привличането най-вече на млади мъже чрез кампании в платформи за социални медии като TikTok.

Белгийците гласуват и на федерални и регионални избори, както и на европейския вот.

Гласуването в Белгия е задължително, но сред младите белгийци нямаше голям ентусиазъм преди вота във фламандския град Аалст.

Влаамс Беланг е печелила там и преди, въпреки че досега никоя друга партия не е желаела да работи с нея.

Холандският антиислямски популист Герт Вилдерс посети Аалст в навечерието на вота, за да увеличи шансовете на Vlaams Belang.

Холандските избиратели отидоха до урните в четвъртък и екзитполовете вече показаха, че партията му изостава с малко от ляво-зеления алианс. Резултатът ще бъде известен едва в неделя вечерта.

Приоритетите на европейските гласоподаватели се промениха драстично от последния вот през 2019 г. Войната на Русия в Украйна и цената на живота сега заемат централно място в съзнанието на хората, а миграцията, здравеопазването и икономиката също са ключови.

Преди пет години избирателите в Обединеното кралство участваха в последните избори преди Брекзит.

Искаме Европа, способна да се защитава сама„, казва Урсула фон дер Лайен, която ръководи Европейската комисия през последните пет години и води кампания за още един мандат. Тези избори ще изиграят важна роля и при определянето на това кой ще ръководи изпълнителната власт на ЕС.

Но избирателите се влияят както от националните въпроси, така и от европейската политика, както показва проучването на изхода от изборите в Нидерландия, според което те са еднакво важни за 48 % от избирателите.

Най-голямата надпревара в неделя е в Германия, където залогът е 96 от 720-те места в парламента.

Консервативният ХДС/ХСС на Фон дер Лайен в Германия се очаква да спечели, а най-голямата битка е за второто място, където социалдемократите на канцлера Олаф Шолц са оспорвани както от коалиционния му партньор Зелените, така и от опозиционната Алтернатива за Германия.

Във Франция Националният сбор на Марин льо Пен се надява да увеличи дела си в 81-те места в страната, като проучванията сочат голяма преднина пред партията „Ремесамс“ на президента Еманюел Макрон и възраждащите се социалисти на Рафаел Глуксман.

Голямото привличане на „Национален сбор“ е 28-годишният му лидер Жордан Бардела, който води европейската кампания.

Правителството възприе Бардела толкова сериозно, че министър-председателят Габриел Аттал се присъедини към него в дебат на четири очи, атакувайки близките отношения на партията му с Кремъл.

Листата на партията на Макрон за тези избори се води от Валери Хайер, малко известен политик в сравнение с Жордан Бардела.

Междувременно в Унгария партията „Фидес“ на Виктор Орбан е изправена пред едно от най-големите предизвикателства за управлението му досега от страна на Петер Магяр и неговата нова дясноцентристка партия „Тиса“.

9 796 330 гръцки граждани ще имат право да гласуват на изборите за Европейски парламент.

Гърция избира 21 евродепутати в 720-членния парламент.

Общо 18 380 избирателни секции ще бъдат отворени от 7:00 до 19:00 ч. Часовете за гласуване могат да бъдат удължени в отделни секции, ако има опашка от чакащи в края на работното време.

Всеки, който тази година навършва 17 години, т.е. е роден до 31 януари 2007 г., има право да гласува. Гърция има една от най-ниските възрастови граници за право на глас. Само Австрия, Белгия и Германия имат по-ниска минимална възраст (16 години).

Тези избори са първите, на които  могагърцитет да гласуват по пощата. От 202 515 души, които се регистрираха за получаване на бюлетини по пощата, около 177 800 ги бяха върнали. Останалите все още могат да гласуват лично, ако желаят това. Общо 237 избирателни секции ще бъдат предназначени изключително за отчитане на гласовете по пощата.

За гласовете на гърците се борят 31 политически партии и коалиции. За да бъде избран евродепутат, той трябва да получи минимум 3 % от гласовете. Прагът е приет през 90-те години на миналия век, за да се попречи на една партия на мюсюлманското малцинство, чийто основател Садик Ахмед открито обявява турската си идентичност, да получи представителство в парламента.

Анализатори очакват всичките представени в гръцкия парламент партии да изпратят свои представители в Брюксел.

Броят на евродепутатите, които ще бъдат избрани във всяка страна на европейските избори през 2024 г., е следният:

  • Германия: 96
  • Франция: 81
  • Италия: 76
  • Испания: 61
  • Полша: 53
  • Румъния: 33
  • Нидерландия: 31
  • Белгия: 22
  • Гърция: 21
  • Чехия: 21
  • Швеция: 21
  • Португалия: 21
  • Унгария: 21
  • Австрия: 20
  • България: 17
  • Дания: 15
  • Финландия: 15
  • Словакия: 15
  • Ирландия: 14
  • Хърватия: 12
  • Литва: 11
  • Словения: 9
  • Латвия: 9
  • Естония: 7
  • Кипър: 6
  • Люксембург: 6
  • Малта: 6
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Пирогов“: Падналото от тераса дете във Враца е оперирано

Спокойно е преминала нощта за 7-годишното момиченце

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германия отхвърли мирния план на Путин за Украйна като несериозен

Лидерите на страните от Г-7 не са обсъждали предложението...

Синдикат „Защита“ няма да протестира напразно, докато няма кабинет

Синдикат "Защита" отменя палатковия лагер и протестите. Или поне...

Продължава описването на щетите след бурите в страната

Продължава възстановяването на засегнатите от бури райони в страната. И...

Родители на трима загинали при катастрофа протестираха в София

Родители на трима загинали млади мъже в катастрофа затвориха...

Русия за първи път хвърли тритонна бомба в Украйна (ВИДЕО)

Руската армия за първи път използва на фронта авиобомба...

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и рекет

Фалстарт на делото срещу Васил Божков за корупция и...

Окончателно осъдиха на пробация бившата шефка на ТЕЛК-Ловеч

Съдът окончателно осъди бившата председателка на ТЕЛК - Ловеч...

Круизен кораб спаси мигранти, но петима загинаха край Канарските острови

Луксозен круизен кораб спаси десетки мигранти, опитващи се да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg