https://www.gerb.bg/bg

ЕК дава срок до декември на страните членки да изготвят план за изпълнение на Пакта за миграция

Снимка: iStock

Европейската комисия даде срок до 12 декември на България и останалите страни членки на ЕС да изготвят национални планове за изпълнение на Пакта за миграция. Това предаде БНТ.

Те могат да разчитат на подкрепа от Брюксел при разработването на техните национални планове за изпълнение. Специални екипи ще посетят столиците на страните членки на ЕС, за да подпомогнат при изготвянето на националните планове за изпълнение.

ЕК представи и общия план за изпълнение на Пакта за миграцията и убежището. Той определя ключовите етапи, за да могат всички държави членки да въведат правните и оперативни мерки, за да може новото законодателство да започне да се прилага до средата на 2026 г.

Планът за прилагането на Пакта за миграцията включва 10 основни елемента. Това са:

– Обща информационна система за миграцията и убежището (Евродак): ще подкрепя държавите членки, по-специално при определянето на отговорността и наблюдението на вторичните движения. Новата Евродак е широкомащабната информационна система, която ще съхранява и обработва данни на лицата, търсещи убежище. Навременното разработване и пускане в действие на реформираната система Евродак е решаваща предпоставка за прилагането на всички останали елементи на Пакта.

– Нова система за управление на миграцията по външните граници на ЕС: управление на незаконното пристигане на граждани на държави извън ЕС и създаване на бързи, ефикасни и рационализирани процедури за предоставяне на убежище и връщане, както и силни гаранции. Регламентът за скринингът, Регламентът относно процедурата за предоставяне на убежище и Регламентът относно процедурата на границата за връщане предвиждат хармонизиран подход. Всички незаконни мигранти ще бъдат регистрирани и ще подлежат на проверка на тяхната самоличност, риск за сигурността, уязвимост и здраве. На втория етап ще се прилага задължителна процедура на границата за лицата, които вероятно не се нуждаят от международна закрила или представляват риск за сигурността.

– Осигуряване на подходящ стандарт на живот на кандидатите във връзка с техните нужди: например за кандидатите за международна закрила има по-ранен достъп до пазара на труда (6 месеца вместо 9 месеца), физическо и психическо здравеопазване и по-голяма закрила за семействата, децата и уязвимите кандидати. Освен това Директивата за условията на приемане съдържа и нови инструменти, които подобряват ефективността на системата за приемане и спомагат за предотвратяване на вторичните движения. Например държавите членки ще имат възможност да разпределят кандидатите за настаняване и географски райони, като обвържат предоставянето на материални условия на приемане с действителното пребиваване в местата за настаняване, където са разпределени кандидатите, или в определен район. Освен това държавите членки ще трябва да задоволяват основните нужди само когато кандидатите не се намират в държавата членка, в която се предполага, че са.

– Справедливи, ефикасни и съгласувани процедури за предоставяне на убежище: регламентът относно процедурата за предоставяне на убежище и Регламентът относно условията, на които трябва да отговарят търсещите убежище, рационализират процеса на оценяване и вземане на решения по отделните молби за убежище в цяла Европа и укрепват гаранциите, правата и гаранциите за кандидатите и лицата, на които е предоставена международна закрила.

– Ефикасни и справедливи процедури за връщане: миграционната политика на ЕС може да бъде устойчива само ако тези, които нямат право да останат в ЕС, бъдат ефективно върнати. Координаторът по въпросите на връщането ще играе ключова роля въз основа на вече започнатата работа за подобряване на съвместното планиране на полети и мисии за установяване на самоличността, включително за оптимизиране на използването на подкрепата на Frontex, обмен на практики и опит относно съвместното издаване на отрицателни решения за предоставяне на убежище и решения за връщане, както и сътрудничеството в областта на връщането на подлежащи на връщане лица, представляващи заплаха за сигурността.

– Справедлива и ефикасна система: привеждане в действие на новите правила за отговорност: чрез установяване на ефективно и стабилно споделяне на отговорността в целия Съюз и намаляване на стимулите за вторични движения. Например процедурите ще станат по-ефективни с уведомленията за „обратно приемане“. Освен това ще бъдат въведени нови правила, насочени към предотвратяване на злоупотреби със системата (като например задължението на кандидатите да кандидатстват в държавата членка на първо влизане).

 Солидарност: за първи път ЕС разполага с постоянен, правно обвързващ, но гъвкав механизъм за солидарност, за да гарантира, че нито една държава членка не е оставена сама, когато е подложена на натиск.

– Готовност, планиране на действия при извънредни ситуации и реакция при кризи: подпомагане на изграждането на по-голяма устойчивост спрямо развитието на миграционните ситуации, както и намаляване на рисковете от ситуации на криза.

– Нови гаранции за кандидатите за убежище и уязвимите лица: засилен мониторинг на основните права чрез осигуряване на ефективни процедури, като същевременно се защитава човешкото достойнство и истинско и ефективно право на убежище, включително за най-уязвимите, като например децата.

– Презаселване, приобщаване и интеграция: увеличаване на усилията в тези области на. Усилията на държавите членки за интеграция и приобщаване на мигрантите продължават да бъдат абсолютно необходими за успешната политика в областта на миграцията и убежището.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Зеленски за удара в Харков: Нужни са решителни действия срещу терора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че терорът на...

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Смолян – Мадан

Шофьор с почти 3 промила алкохол предизвика в събота катастрофа...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Хиляди протестиращи в Лондон поискаха мерки срещу климатичните промени

Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Възраждане“ искат КСНС за избора на нов патриарх (ВИДЕО)

Парламентарната група на "Възраждане" иска президентът Румен Радев да...

МВнР призовава българските граждани да не пътуват до Ливан

Министерството на външните работи предупреждава българските граждани да не...

За Русия санкциите срещу Kaspersky Lab помагат на разузнавателните компании

Санкциите срещу Kaspersky Lab демонстрират желанието на американските власти...

НСИ: С 19.3%. са се увеличили разходите за труд в сектор „Строителство“ за 2024 г.

Общите разходи на работодателите за един отработен час от...

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Кирил Петков във „Фейсбук“: ПП-ДБ затварят опънатия чадър над корупционерите

ПП-ДБ внесоха в деловодството на Народното събрание закона за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg