https://www.gerb.bg/bg

Два кораба се отклониха в Червено море, след като хутите отвлякоха автовоз

Снимка: EPA/KHALED ELFIQI

Два търговски кораба се отклониха курса си в Червено море и Аденския залив. Те са били свързани със същата компания, чийто кораб бе отвлечен от йеменските хути, според данни от сайтове, следящи морския трафик и британската компания за морска сигурност Ambrey.

В неделя Израел заяви, че хутите са пленили товарен кораб, притежаван от Великобритания и управляван от Япония в южната част на Червено море, описвайки инцидента като „ирански терористичен акт“ с последици за международната морска сигурност.

Хутите, съюзник на Техеран, потвърдиха, че са заловили кораб в този район, но го описаха като израелски.

Говорителят на правителството на Япония в понеделник потвърди залавянето на кораба Galaxy Leader, управляван от Nippon Yusen, добавяйки, че Япония се обръща към хутите, докато търси помощта на саудитските, оманските и иранските власти, за да работят за бързото освобождаване на кораба и неговия екипаж.

Два други кораба, също посочени като търговски управлявани от Ray Car Carriers, Glovis Star и Hermes Leader, отклониха своите плавателни маршрути в неделя, съобщи британската агенция Ambry в понеделник.

Hermes Leader беше поел курс на юг от Ништун в Йемен, когато смени посоката си на движение.

Корабът продължи да плава обратно към мястото, откъдето беше дошъл, означавайки като нова дестинация Хамбантота, Шри Ланка“, съобщи Ambry. „Корабът претърпя минимум четиридневно прекъсване на работата и измина допълнителни 1876 морски мили.“

Glovis Star се носеше няколко часа в Червено море, преди да продължи пътуването си, показаха данни от сайта за проследяване на кораби в понеделник.

Galaxy Maritime Ltd, която е посочена в транспортните регистри като действителен собственик на Galaxy Leader, не отговори веднага на искане за коментар.

Ръководството на хутите миналата седмица заяви, че техните сили ще предприемат нови атаки срещу Израел и че могат да атакуват израелски кораби в Червено море и протока Баб ал-Мандеб.

Американската морска администрация MARAD в съобщение заяви, че Galaxy Leader е бил отвлечен на около 50 мили западно от контролираното от хутите пристанище Ходейда, добавяйки, че корабите трябва да „проявяват повишено внимание, когато преминават през тази зона„.

Вчера видяхме нов прецедент – за първи път видяхме (едно) официално съобщение за пирати, превзели кораб в открито море, което според мен е голяма заплаха за международното право и ред„, каза израелският президент Исак Херцог в коментари в понеделник, говорейки за Galaxy Leader.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сергей Станишев: Румен Радев ще спечели, ако направи партия

Или ще има седми поред предсрочни избори, или ще...

Войната на Кремъл – дело на младите

Имената на 57 722 руски военни, загинали на фронта в...

Медии в Северна Македония: Асимилация е създала българско малцинство в Албания

Повече от 7000 от гражданите на Албания са се декларирали като българи в преброяването от миналата година

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Скандал и при модернизацията на гръцките Ф-16

Програмата за модернизиране на гръцките изтребители F-16 Viper е...

Повдигнаха обвинение на четирима за присвояване на над 70 хил. лв. от болницата в Раднево

Повдигнаха обвинение на четирима души за присвояване на 76 324...

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним лекар

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним...

„Възраждане“ негодуват, че прокуратурата не открива престъпление в записа на ПП-ДБ (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=Z_8BSrUE2Ws&ab_channel=BulgarianNewsAgency Парламентарната група на "Възраждане" се оплака, че прокуратурата не...

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

Радев отказа да ходи с рамка на срещата на НАТО във Вашингтон

Президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет...

Земетресение от 7 по Рихтер удари Перу

Издадено е предупреждение за цунами

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg