https://www.gerb.bg/bg

Депутатите свалиха забраната за внос на украинско зърно

Земеделският министър Кирил Вътев, снимка: Микка Симидчиева, Информационна агенция News24sofia.eu

Депутатите подхванаха темата за украинското зърно. Георги Свиленски от БСП поиска в зала да дойдат или земеделският министър Кирил Вътев или премиера Николай Денков.

Председателят на НС Росен Желязков увери, че Вътев е в сградата на парламента и ще влезе в пленарна зала. От доклада на икономическа комисия, прочетен от Хамид Хамид, стана ясно, че сме солидарни с Украйна и искаме да падне забраната за внос на украинско зърно. В същото време земеделските производители са против и се опасяват от дъмпинг на цените и заплаха за родното зърно.

Преди дебатите Свиленски отново излезе на трибуната и настоя първо да се изкаже земеделският министър. На свой ред Кирил Вътев посочи, че темата за внос на украински продукти се обсъжда от доста време в ЕС. Притесненията на земеделските производители са големи, изтъкна той. По думите му основателните притеснения са, че Украйна не изпълнява европейските изисквания за производството.

Вътев уточни, че на последното заседание на Министерски съвет са представени макроикономически показатели и те не били толкова притеснителни. Освен това имало механизми за подпомагане там, където е необходимо. Затова и министърът се съгласил с МС, като се завишава контролът върху вноса на всички украински продукти. Той очаква да чуе притесненията на производителите и заедно да набележат мерки.

Говорим за чиста проба национално предателство, каза по време на дебатите Деян Николов от „Възраждане“. Въпросът за него е геополитически и нямал никакви икономически аргументи.

Никой не е по-голям от хляба, каза Кирил Вътев и призова темата да не се политизира. И в момента се внасят продукти от Украйна.

Драгомир Стойнев от БСП поиска земеделският министър да представи макроикономическия анализ, който обърнал мнението му за отпадане забраната за внос на украинска продукция. Съпартиецът му Иван Иванов смята, че темата е трябвало да бъде обсъдена в ресорната комисия по земеделие, а не в икономическата. Това решение е предателство спрямо българските производители, изтъкна той.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов предупреди, че Украйна използва ГМО, на което министър Вътев поиска да не му губят времето с нелепици.

Не сте във фирмата си за шпек, ядоса се Цончо Ганев. Настимир Ананиев пък се ядоса на политическите дъвки, с които се губи времето на министъра.

Кирил Петков сподели, че е горд, че Вътев е министър на земеделието и искал цената на месото , олиото и хляба да е по-ниска. Според Петков с темата се спекулира.

И за лидера на БСП Корнелия Нинова става въпрос за предателство. А аргументите, че като пуснем вноса от Украйна, ще паднат цените на хляба, са несъстоятелни, тъй като нееднократно родните производители са заявявали, че не ползват украинско зърно. Да поставим на първо място българския интерес, българското производство, настоя лидерът на червените.

След няколко часа дебати пленарна зала прие отпадането на забраната. Против бяха „Възраждане“, БСП, ИТН, както и независимият Радостин Василев. 8 от ГЕРБ се обявиха „въздържал се“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Обявяват частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево

Областният управител на Кюстендил обявява частично бедствено положение в...

В Русия харесаха Даниил Видински за патриарх на България (СНИМКИ)

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ)...

Мъж се е удавил край Созопол

Трагичен инцидент по Южното Черноморие

Митничари откриха 22 хил. кутии цигари, укрити в кутии за баница (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=H31Q8gm2oyw Митнически служители откриха 22 хиляди кутии цигари, укрити в...

Обявиха безсрочно бедствено положение в с. Овча могила заради безводие

Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха 27 екоактивисти, подготвяли блокади на летищата във Великобритания

Полицията във Великобритания задържа 27 климатични активисти, планирали да...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

Новото правителство в Скопие отхвърли сделката с България

Депутатите в Северна Македония одобриха новото правителство, доминирано от...

Мъж е задържан след катастрофа и полицейско преследване във Велико Търново

Мъж, предизвикал катастрофа и повредил няколко автомобила след полицейско...

Кения прати 400 полицаи в Хаити

Борба с бандите на острова

БСП и „Левицата“ с първа стъпка към обединение

Ръководствата на БСП и "Левицата" проведоха среща днес в...

Иран не успя да си избере президент на първи тур

Масуд Пезешкиан печели над 10 милиона гласа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg