https://www.gerb.bg/bg

Денков: Децата много често не разбират защо учат едно или друго нещо

Снимка: архив БГНЕС

Има три проблема, които трябва да решим. Първият е свързан с високата академичност, на това, което се представя на децата. Тя може да идва от учебните програми, може да идва от учебниците. От това, което правим като преглед в момента изглежда, че има доста голям проблем с учебниците, но тъй като те се базират на програмите, ние трябва да почнем от програмите, да сме сигурни, че там излишният академизъм е премахнат и след това да се отрази в учебниците. Това каза образователният министър Николай Денков в ефира на БНТ.

По думите му вторият проблем е свързан с това, че децата много често не разбират защо учат едно или друго нещо.

Затова трябва да дадем възможност с примери, които свързват това което учат с техния живот, с това, което се случва около тях, включително и да отидат за уроци по история на исторически места. Да успеят да свържат това, което учат, с това, което ще им трябва след това и което им изгражда мирогледа„, заяви Денков.

Третият проблем според образователния министър е, че няма достатъчно време за упражнения за усвояване на компетенциите и уменията, които изграждат един човек и му помагат да се реализира в живота.

Третият проблем е свързан с първите два. Ние като махнем академизма, като дадем примери, ще помогнем повече да се упражняват, но изисква също така и повече време за упражнения. Аз не не искам да влизам днес в тази тема, но затова и поставихме въпроса дали няма нужда от малко по-дълга учебна година там, където нашата учебна година е по-кратка от учебната година в другите държави„, каза той.

Денков, посочи още, че понякога написаното в даден учебник е в пъти повече от заложеното в съответната учебна програма.

Той обясни, че се обмисля възможността да има разнообразни материали за учениците с различни интереси и ниво на подготовка, но това по-скоро трябва да стане чрез помагала и електронни ресурси.

Образователният министър заяви също, че се работи по осигуряването достъп за всички ученици до видеоуроци и др. ел. ресурси.

Денков коментира и новите правила по отношение на матурите. По думите му промените са очаквани и необходими, като част от тях за заложени в Закона за предучилищното и училищното образование, приет през 2015 г. Те са свързани с по-големия брой предмети за втората матура, включително и изпитите на професионална квалификация в професионалните гимназии.

Ще има и повече въпроси с отворен отговор, което плаши децата и родителите, но за учениците, които знаят как да изразят собствена мисъл, това щяло да бъде по-лесно, а не по-трудно.

Променя се и прагът за тройка от 23 на 30 точки, защото не е бил променян от 2008 г. и е бил вече неадекватен, като идеята е за тройка да се знае поне една трета от материала.

Във връзка с казуса с признаването на званието на председателя на ПГ на „Продължаваме промяната“ и кандидат за управител на БНБ Андрей Гюров, Николай Денков заяви: „Висшето образование в Европа има три степени – бакалавър, магистър и доктор. В момента, в който има „доктор“, той е завършил най-високата степен и оттам нататък няма значение какво се е случвало преди това.

Той има легитимна диплома за „доктор“, която е по-висока от „магистър“, така че няма какво да се спори тук„, допълни Денков и поясни, че резултатът от проверката за дипломата на Андрей Гюров е излязъл в рамките на ден, тъй като Виенския университет разполага със списък на дипломантите си и проверката по същество е отнела минути. „Бързата реакция се дължи и на високия обществен интерес. Ако беше за Каримански, щяхме същото да направим„, увери той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ЕДИНСТВЕНО В News24sofia.eu! Кой е митрополит Даниил Видински – новият български патриарх

Видинският митрополит Даниил - Атанас Трендафилов Николов, е роден на 2...

ТЕМАТА НА News24sofia.eu! Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

За него са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий - 66, има три недействителни бюлетини

Дясната ръка на Васил Божков и спонсор на Мая Манолова – Мишо Булинса отмаря в Гърция с тайно гадже

Петролният контрабандист Михаил Иванов, познат като Мишо Булинса, които...

Окончателно: С 1,77% поскъпва средно токът в страната от 1 юли

Комисията за енергийно и водно регулиране () утвърди със...

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Вълната от евтини руски торове може да доведе до...

Поскъпват повечето хранителните стоки на едро

Поскъпват по-голямата част от основните хранителни стоки, зеленчуци и...

На втори тур се решава кой ще е новият патриарх (СНИМКА)

Врачанският митрополит Григорий и видинският митрополит Даниил отиват на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран избира президент

В Иран се провеждат президентски избори. Иранците трябва да...

Скандал и при модернизацията на гръцките Ф-16

Програмата за модернизиране на гръцките изтребители F-16 Viper е...

Скъпи чадъри, липса на спасители и медици засече по плажове Министерство на туризма

170 проверки по плажовете е извършило Министерството на туризма...

Русия затвори трима свидетели на Йехова за повече от осем години всеки

Русия затвори трима Свидетели на Йехова за повече от...

Мъж е задържан след катастрофа и полицейско преследване във Велико Търново

Мъж, предизвикал катастрофа и повредил няколко автомобила след полицейско...

ЕС и Украйна подписват споразумение за сигурност

Помощ в девет области се предвижда в документа

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg