https://www.gerb.bg/bg

Д-р Николай Костов: Хлорохинът води до тежки аритмии, уврежда зрението

Преди седмици в България започна доставката на хлорохин, който се ползва за лечение на коронавирус. Дни по-късно от Световната здравна организация (СЗО) спряха тестовете с лекарството, тъй като се смята, че то може да влоши състоянието на болните от Ковид-19.

„Лекарството се използва от много години за лупус, малария , ревматоиден артрит. Това не е изненада, той има много странични ефекти, които не са свързани само със сърдечната дейност, която доказано уврежда. Води до тежки аритмии, уврежда зрението при по-дълготрайна употреба и по-големи дози“. Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки д-р Николай Костов пред телевизия „България он ер“.

Според проучване върху 100 000 пациенти и с доста голяма статистическа вероятност може да се твърди, че хлорохинът увеличава смъртността.

„При бременност може да увреди плода, защото преминава плацентарната бариера. Затова не се препоръчва на жени, които се готвят да забременеят или са бременни“, допълни д-р Костов.

По думите му толкова ниска заболеваемост в страната никога не е било. „Тя е толкова ниска, че можем да кажем, че българите са най-здрави от десетилетия насам. При нас това се усеща при потребленията на лекарства. Например, за респираторни инфекции спадът е до към 80%. Това са лекарства за лечение на висока температура, хрема, противовирусни средства, лекарства за деца“, категоричен е председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Пандемията и ограничителните мерки срещу разпространението на коронавирус се отразило и на аптечния бизнес. Оборотите спаднали 20- 30%, а в някои аптеки и повече.

„В нашия бранш комуникацията за намаляване на ДДС-то тече от години. Непрекъснато даваме като примери различната ставка за лекарствата в другите европейски държави“, допълни д-р Николай Костов.

На [email protected], Информационна агенция News24sofia.eu очаква новини, снимки и видео от своите читатели в цяла България и по света

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът върна в ареста обвиняемия по аферата „Митници“ Марин Димитров

Решението на Софийския апелативен съд е окончателно

Франция гласува за парламент

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори,...

Рухна покрива на летище в Ню Делхи

Отменени са заминаващите полети

КНДР изстреля поредна балистична ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета към морето до източното...

Борисов не знае защо Радев е отказал топлината на камината в Белия дом (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=USK5bSRrqRo Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов не...

Силни бури и наводнения взеха 7 жертви в Швейцария и Франция (СНИМКИ)

Четирима души загинаха, а други двама са в неизвестност...

Служебният регионален министър пое критиката за пътя Видин – Ботевград

Между 3600 тежкотоварни и лекотоварни автомобили преминават по трасето...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg