https://www.gerb.bg/bg

Четири от 5-те искания на зърнарите изпълнени, Вътев кани на разговор за последното

Министър Вътев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов, който подаде оставка като съветник в МЗХ, откриват жътвата в Русенско, юни тази година

Пресцентърът на Министерство на земеделието и храните разпространи съобщение с анонс, че министър Кирил Вътев е поканил на среща представители на инициативния комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест.

В поканата, написана по-скоро в есеистичен стил и която ще публикуваме без редакторска намеса по-долу, не се посочва нито една дата, а и нито един час. Също така не са изброени евентуално поканените да участват в срещата като организации и съюзи.

В края на писмото-покани има обаче интересен момент, който трябва да бъде конкретизиран. Министър Вътев информира, че от формулираните 5 точки искания, четири вече са изпълнени – от 2 до 5, като остава да се прецизират количествата и продуктите в т.1.

Исканията в конкретика не се посочват, нито се посочва и какво точно е изпълнено, затова изброяваме формулираните искания от сбирката на Инициативния комитет от 14 септември във Велико Търново, тъй само те са формулирани в пет точки. През изминалите дни се чуха и много други искания.

Исканията от 14 септември:

  1. Продължаване на забраната на внос на пшеница, царевица, слънчоглед и рапица от Украйна.
  2. Въвеждане на забрана за внос на нерафинирано сухо мляко, пресни и замразени плодове и зеленчуци, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна.
  3. Изплащане към земеделските производители към 30 септември на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.
  4. Осигуряване на контрол по спазване на забраната, както и да се завиши контролът за произхода и качеството.
  5. Да се изплати държавната помощ към земеделските производители с пропаднали площи, да бъдат осигурени необходимите средства за пренотифициране на съществуващите държавни помощи, както и за нови държавни помощи, включително за инвестиционни и минимални помощи по де минимис (de minimis).

От написаното излиза, че министър Вътев очаква на среща протестиращите зърнопроизводители, за да се обсъдят прозуктите и техните количества, които да бъдат забранени за внос от Украйна. Останалите точки, включително и изплащане на държавната помощ, а и забрана за внос на други, незърнени продукти, се посочва че са изпълнени.

Писмото-покана на министър Вътев, разпространено от пресцентъра на МЗХ, без редакторска намеса:

Скъпи колеги,

Познаваме се от много години. Заедно сме отстоявали интересите си на производители на българска храна през всичките тези години. Трудно приех поканата да поема отговорността на министър на земеделието и храните, защото ясно отчитам натрупаните от десетилетия проблеми в земеделието у нас, сложната политическа и икономическа криза, в която се намираме. Децата ми, които познавате и са в производството сред вас и сега, бяха категорично против. Въпреки това приех с надеждата, че познавайки добре проблемите на агрохранителната верига, заедно с вас ще можем да ги решаваме. Никога не съм се плашил от трудностите, винаги съм се борил за тяхното преодоляване, без да ги заобикалям.

Да, никога не сме били в толкова сложна ситуация, като днешната – последствия от Ковид пандемия, война в Украйна, инфлация, пазарна несигурност, крехка вътрешно-политическа обстановка.

След три месеца неспирни и безкористни усилия на кабинета от министри без политически опит, се постигна много. Реанимирани са много процеси, без умелото им хиперболизиране от политически опит.

България е на стъпка от приемането в Шенгенското пространство и Еврозоната – там, където е привлекателно за много емигранти, включително и наши сънародници.

Да, нашият водещ проблем е отпадането на забраната за внос на земеделска продукция от Украйна. Нашата продукция, произведена тук в България по всички европейски стандарти е застрашена от дъмпинг. Солидарността ни с Украйна е очевидна, продължава и няма да спре. Единственото, което искаме е да бъде защитен икономическият интерес на българските производители на храна толкова, колкото и здравето на българските потребители.

Кабинетът на акад. Николай Денков и г-жа Мария Габриел не спира и сега да отстоява националния ни интерес.

Като част от този кабинет няма да допусна да бъдат ощетени българските земеделски производители и потребители.

Още в нощта на 15 срещу 16 септември, след решението на ЕК да отпадне забраната за внос от Украйна, са проведени серия от разговори, които продължават и сега.

Настояваме Украйна да задържи износа към България до пълното уточняване на стоките, количествата и механизмите за лицензионни режими.

Уточняването на детайли по гореизложеното не може да бъде извършено правилно без участието на Браншовите организации от аграрния сектор.

За детайлното изработване на българската позиция в защита на икономическите интереси на българските земеделски производители, както винаги досега каня избрани от Вас представители по всяко време на среща в МЗХ.

В заключение Ви информирам, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест в вх.№ 08.00 – 408/ 15.09.2023 г., формулираните искани в 5 точки са удовлетворени.

Необходимо е заедно с Вас да прецизираме количествата и продуктите в т.1.“

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ИЗВЪНРЕДНО В News24sofia.eu! Напрежение в село Карлуково след като цигани пребиха шофьор на автобус край Луковит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nwMMHBz2oOc Напрежение в село Карлуково, след като преди дни двама...

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Русия очевидно трябва да започне да произвежда ракети със...

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Съдът оправда Камен Донев по делото за обида към директора на Народния театър

Софийският районен съд (СРС) оправда актьора Камен Донев по...

Цоков отчете ръст на заплатите във ВУЗ-овете в добър диалог за бъдещето на страната

За последната една година заплатата за най-ниската академична длъжност...

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по...

Главчев от Брюксел: РСМ следва да изпълнява поетите ангажименти

Република Северна Македония следва да изпълнява поетите ангажименти, за...

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Могили от боклук, гниещи в жегата, се трупат близо...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Рухна покрива на летище в Ню Делхи

Отменени са заминаващите полети

Китайски и японски кораби на бреговата охрана се сблъскаха около спорни острови

Корабите на китайската и японската брегова охрана са се...

Пламнаха складове до бившия хелбозавод в Русе

Избухнал е пожар в складове, намиращи се до бившия...

Рябков: Западът се доближава до точката, от която няма връщане

Западът се доближава до точката, от която няма връщане...

Тръмп спира военната помощ за Украйна при неин отказ от мирни преговори с Русия?

Двама ключови съветници на Доналд Тръмп му представиха план...

Зеленски приветства пътя към ЕС и арестите на Шойгу и Герасимов

Официално започнаха преговорите за членство в Европейския съюз. Украйна...

И Турция обвини Кипър за намеса във войната в Газа

Турция е предупредила европейските страни, че Кипър се е...

Откриха контрабандни парфюми и цигари на „Лесово“ (СНИМКИ)

Товарният автомобил уж превозвал пластмасови кофи

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg