https://www.gerb.bg/bg

Частните болници ще харчат над 750 млн. лв. от данъците на българите непрозрачно

Снимка: iStock

Над 750 млн. лв. от средствата на данъкоплатците ще се изразходват от частните болници непрозрачно. Това става възможно, след като парламентът отхвърлил европейските изисквания частните лечебни заведения да провеждат открити търгове за финансираните от Здравната каса лекарства, консумативи, медицински изделия и др.

Това посочват от Министерството на финансите, чието предложение за промяна в Закона за обществените поръчки (ЗОП) е отхвърлено при гласуване в Народното събрание, а именно- и частните болници, които ползват пари от Здравната каса, да прилагат ЗОП при техните покупки.

Анализ на МФ сочи, че през 2022 г. българските данъкоплатци, чрез вноските си в Здравната каса, са заплатили 2.04 млрд. лв. на всички болници в страната за осигуряване на лекарства, консумативи, медицински изделия и др. Тази сума включва само парите, които се ползват за стоките и услугите, които болниците закупуват от външни доставчици. Поне 750 млн. лв. от тях, или 37% от тези над 2 млрд. лв. отиват към частни болници.

Снимка: Министерство на финансите

Въпреки че болниците са собственост на частни лица, тези средства са публичен ресурс и е задължително да се разходват прозрачно, което се постига чрез доставки по Закона за обществените поръчки, подчертават от МФ. Именно затова Европейският съюз е въвел изискване всички болници, които разходват публични средства, да прилагат при покупките си правилата на ЗОП.

С отхвърленото от депутатите предложение за промени в Закона за обществените поръчки се дава право на частните болници да продължават да разходват средствата на данъкоплатците без конкуренция, публичност и прозрачност, които да гарантират оптимални цени. Това бе гласувано, независимо че срещу страната ни е започнала процедура за нарушение на европейското право, във връзка с прилагането на това изключение досега, допълват от финансовото министерство.

Конкретен пример за острата нужда от свободна конкуренция при разходване на парите на данъкоплатците е доставката на лекарственото вещество „Пеметрексед“, което се използва при лечение на рак на белия дроб. През май месец 2023 г. Здравната каса е заплатила на частните болници общо 138 887 лв. за това лекарство, а за почти същото количество в държавните болници – само 9 638 лв., т.е. цената на единица лекарствено вещество е 12,4 пъти по-висока в частните болници. Това е тенденция, която се отчита при много от доставките на лекарства, медицински изделия и консумативи, посочват в заключение от МФ.

Припомняме, през юни месец от Българския лекарски съюз съобщиха, че са убедили Асен Василев да оттегли предвижданите промени в ЗОП. От сегашната позиция на Министерството на финансите обаче става ясно, че все пак опит за прокарване на промените е имало чрез гласуване в Народното събрание. Така оказва се, финансовият министър не е променил своята позиция по казуса, макар и БЛС да счита друго.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Св. Синод избира нов патриарх

Днес беше свикан патриаршески избирателен църковен събор за избор...

Израелски министър предупреди Иран след „заличаващ“ коментар

Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че...

Франция гласува за парламент

Франция в събота и неделя провежда предсрочни парламентарни избори,...

Русия: Дрон на коалицията приближи опасно руски самолет над Сирия

Москва отново изреди нарушения на западната коалиция

Пашата: Никога не съм бил плейбой. Печеля жените с отношение (ВИДЕО)

Никога не съм бил плейбой, аз съм здраво стъпил...

Десетки хиляди участваха на гей парада в Париж (СНИМКИ)

Десетки хиляди участваха в гей парада във френската столица...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелски министър предупреди Иран след „заличаващ“ коментар

Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че...

АКФ: За разлика от Гешев, срещу Сарафов няма никакви реални политически атаки

Антикорупционни институции 2023: точка на замръзване" - така е...

Иран обмисля да признае армията на Канада за терористична организация

Парламентът на Иран (Меджлис) предложи канадските въоръжени сили и...

Лицемерки! Галена честити 40-ия рожден ден на любимата си Преслава с общо парче (ВИДЕО)

Преслава чукна 40, видя Информационна агенция News24sofia.eu. Фалкаджийката се...

Путин награди президента на Конго с Орден на честта

Руският президент Владимир Путин награди с Орден на честта...

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпиха по-дълбоко в два района в северната...

Защо машини отпечатваха празни бюлетини, пита Общественият съвет към ЦИК?

Общественият съвет към ЦИК настоява да се изготви задълбочен технически анализ...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg