https://www.gerb.bg/bg

Бойците на „Хамас“ със заповед да убиват заложници, ако мислят, че израелските сили идват?

Лидерите на „Хамас“ са дали „постоянни заповеди“ на оперативни служители, които държат заложници, „че ако смятат, че израелските сили идват, първото нещо, което трябва да направят, е да застрелят заложниците“. Това твърдят израелски официални лица пред „Ню Йорк таймс“.

Два дни след спасяването на четирима заложници от Нусейрат в централната част на Газа, вестникът пише, че ако други заложници са били убити в събота, както твърди „Хамас“,това може да се е дължало на екстремистите, а не поради израелски въздушен удар.“ Отбелязва се и че Израелските отбранителни сили директно отхвърли твърдението на „Хамас“, че трима заложници са били убити от израелски въздушни удари.

Допълва се и че американските военни са облитали с дронове за наблюдение над Газа, за да помогнат в усилията за спасяване на заложници почти веднага след атаката на „Хамас“ на 7 октомври.

Поне шест дрона MQ-9 Reapers, управлявани от силите за специални операции, са участвали в летателни мисии за търсене за признаци на живот„, твърдят американски официални лица.

Британските и американските дронове са предоставили информация, която израелските безпилотни апарати не събират, което позволява повече територия да бъде наблюдавана „по-често и за по-дълги периоди от време„.

Докато Израел използва наземни сензори, за да начертае огромната мрежа от тунели на „Хамас“ – нещо, което дроновете не могат да направят, инфрачервеният радар на дроновете „може да открие топлинните сигнали на бойци или други хора, които влизат или излизат от входовете на тунелите на повърхността„, се посочва в доклада.

Смята се, че „малка група заложници“ се държат близо до лидера на „Хамас“ в Газа Яхя Синвар и служат като живи щитове, за да попречат на Израел да го атакува.

Твърди се, че за известно време Синвар се е укривал в тунели под Рафах, но сега „вероятно се е върнал под Хан Юнис“, където има огромна подземна мрежа. „Нито Съединените щати, нито Израел са успели да определят точното му местоположение„, посочва американски служител.

В началото на войната някои служители на разузнаването смятаха, че повечето заложници са държани в тунели„, пише вестникът. Това може да не е било така, тъй като „живеенето под земята се е оказало трудно за командирите на „Хамас“ и държането на заложници в апартаментите на поддръжниците на организацията се е оказало по-лесно“.

В резултат на операцията от събота обаче се очаква „Хамас“ да премести повече заложници в тунели и потенциално извън обсега на силите на командосите.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия се готви да се присъедини към групата на...

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

„Политико“: Кая Калас може да оглави външната политика на ЕС

Естонският премиер Кая Калас може да стане новият ръководител...

Президентът свиква 50-ото Народно събрание в сряда

Президентът Румен Радев свиква 50-ото Народно събрание на 19...

Руснаците разполагат най-новите ЗРК S-500 в окупирания Крим

Ръководителят на Главното разузнавателно управление на украинското министерство на...

Свиленски надушва предатели от БСП за кабинет на ГЕРБ

Ако има предатели в БСП, ще подкрепят правителство на...

Полиция простреля мъж с кирка и „Молотов“ на парад на фенове от Евро 2024 в Хамбург

Германската полиция е простреляла мъж, който е заплашил служители...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg