https://www.gerb.bg/bg

Бойко Борисов: Правителство ще има с премиер от ГЕРБ, но не аз (СНИМКИ/ВИДЕО)

Снимка: БГНЕС

Преговорен екип от Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева изпраща Бойко Борисов за разговори с всички политически партии, които влизат в 50-то Народно събрание. Той няма да се кандидатира за премиер, както увери самият той на първия брифинг на ГЕРБ след изборите на 9 юни.

Това е първата изява изобщо на представител на ГЕРБ след неделния ден. В понеделник екипът почва разговорите с партиите.

Припомняме, че трите представителки на ГЕРБ, които ще започнат разговорите бяха и преговорният екип за провалилата се ротация. Липсва единствено Мария Габриел.

Форматът на правителството ще е по-скоро експертен, но с доминация на ГЕРБ по министерството. Премиерското място обаче ще е на ГЕРБ, тъй като „това ни се полага„. Иначе, по думите на самия Борисов, „и едната, и другата ръка им даваме„.

Лидерска среща – след първите преговори след седмица

Снимка: БГНЕС

Експертите и компромисите са в първия мандат, отсече Бойко Борисов.

С другите мандати – втория или третия – няма да се получи. Готови сме на преговори, готови сме на компромиси, за да се получи, увери Борисов, но си запази още отсега освен премиерския пост и Външно министерство, и Министерство на отбраната.

Времето е за държавничество, не е за самохвалство и за егоцентрици, не е и за противоборство между институциите, заяви Бойко Борисов. Обърна се към лидерите да се спре с ултиматумите и дезертирането. Борисов първоначално не спомена името на Христо Иванов, но явно имаше предвид точно него. По-късно директно заяви, че съжалява, че Иванов се е оттеглил, но той си е такъв, като види малко зор… обича по-спокойно„.

Лидерът на ГЕРБ иска разбирателство между институциите по важните за страната теми, включително в това разбирателство включи и президентството.

Времето сега е за мъдри мъже и жени, подчерта Борисов, тъй като „светът е във война и е пред голяма война„. Готови сме на преговори и компромиси, а моите и двете ръце са протеганти към останалите„.

След преговорите, които трябва да се проведат в рамките на 7 дни, тогава лидерите щели да разговарят, стана ясно от представата на Борисов за следващите дни. Вече имало яснота кого ще предложат за председател на НС. Борисов не пожела да разкрие и вариантите за премиер.

Борисов има премиер, но не разкри името му

Снимка: БГНЕС

Отново той заяви, че правителство само с ДПС няма да прави, а пък с Делян Пеевски не бил се виждал и разговарял от началото на кампанията. Всеки си отишъл по районите и си водели битките. На въпрос за позицията, която беше разпространена вчера от председателя на ДПС, Борисов заяви, че не иска да я коментира – Делян Пеевски имал право да я прави, имал право да каже тези неща, като се има предвид, че са втора политическа сила в парламента. А като такава сила имали правото да претендират за места във властта.

Позицията на ГЕРБ ще е „така, както сме работили с ДПС по политики, така и ще предложим да работим и с останалите партии, ако се поставят ултиматуми и условия за реванш, ще отидем на избори„.

А пък по думите на Борисов, „вече с ПП-ДБ, за съжаление казвам, не можем да направим правителство„. Въпреки че отново разкритикува кампанията на ПП-ДБ, от която е обиден, Борисов е готов и с ПП да разговаря, като припомни, че заради един министър нямало тяхно правителство (на ПП-ДБ).

Снимка: БГНЕС

На въпрос обаче за разговорите с „Възраждане“, Борисов ги изключи от управленската формула, заявявайки, че с тях може да се говори за парламентарната дейност и участието в комисии.

За „Има такъв народ“ ще видят какво ще реши техния лидер, но Борисов припомни, че ИТН са гласували евроатлантически по важните въпроси.

Лидерът на ГЕРБ не е изненадан от резултата на „Величие“, защото виждал огромни вълни в политиката и огромни падения. Предупреди няколко пъти и че ако се стигне до нови избори, до реванш, избирателите щели още по-тежко да накажат политиците.

Не трябва да втръсваме повече на хората, каза Борисов като аргументация на тезата, че повече тази година избори не трябва да има. Сравнението, с което се опита да го обясни, е предстоящото първенство по футбол, където се гледали първите мачове, а следващите губели интерес.

Надеждата на Борисов е за едно малко, но стабилно евроатлантическо мнозинство.

Снимка: БГНЕС

Пръв на брифинга на победителите думата взе Томислав Дончев. За нас тази победа е важна, тъй като тя се е случила след години опити за унищожаване на партията, изтъкна той и отсече:

Първият е първи, в това състезание си има ред. Макар и да подчерта, че няма да показва карта на България, каквато е традицията на ГЕРБ още от времето на Цветан Цветанов, Томислав Дончев очерта изборната география, която откроява, че партията си връщала градове и избиратели. А и доказвала, че „и без кметове ГЕРБ можели да побеждават на избори„.

Борисов изложи и идеята си да се забранят социологическите проучвания в месеца преди изборите и по време на предизборната кампания, тъй като това внася допълнително разделение, насочва избиратели, включително и както се е получило на последните избори, успокоени техни избиратели отишли на плаж при хубавото време на 9 юни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

Пламен Киров: Имаме два парламента в мандат

50-ото НС вече е в мандат. Той започна да...

Борислав Гуцанов: България има нужда от силна лява партия

На България е необходима силна лява партия. Трябва да...

Малайзия иска да се присъедини към БРИКС

Малайзия се готви да се присъедини към групата на...

Напрежение и предупредителни изстрели по границата между Северна и Южна Корея

Военните на Южна Корея произведоха предупредителни изстрели, след като...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Величие“ влиза в НС със стройна тактика и стратегия

Партията няма да участва в управлението

Изпепеляваща суша тормози Китай

Седмици на оскъдни валежи в части от Китай, съчетани...

Нова Зеландия и Китай се договориха за търговията и климата

Нова Зеландия и Китай подписаха споразумения за търговия и...

ЦИК разпредели мандатите от евровота

Централната избирателна комисия при решението, с което разпредели мандатите...

Китай увещава ЕС да не върви „в грешната посока“ с митата върху електромобилите му

Пекин се надява, че Европейският съюз ще преразгледа митата върху китайските...

Израел удари цели и складове на „Хизбула“ в Южен Ливан

В събота Израелските сили за отбрана (IDF) нанесоха серия от...

Молдова обвини бивш шеф на генералния щаб на въоръжените сили в шпионаж за Русия

Молдовската прокуратура съобщи в четвъртък, че е образувала наказателно дело...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg