https://www.gerb.bg/bg

Байдън: Съдебното решение за имунитета на Тръмп подкопава върховенството на закона

Джо Байдън, снимка: EPA

Джо Байдън определи като „опасен прецедент“ решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване, съобщи BBC.

Настоящият президент на САЩ каза, че решението подкопава „върховенството на закона“ и е „ужаснo лоша услуга“ за американците.

По-рано Тръмп приветства решението на съда като „голяма победа“ за демокрацията.

Съдиите установиха в понеделник, че президентът има имунитет за „официални действия“, но не е имунитет за „неофициални действия“, и върнаха въпроса обратно в съда.

Присъдата допълнително ще забави наказателното дело срещу Тръмп за предполагаем опит да подкопае резултата от изборите през 2020 г., донесъл победа на Джо Байдън.

Сега съдията трябва да определи кои действия са били извършени в качеството му на президент, което може да отнеме месеци. Съдебни процеси едва ли ще започнат преди президентските избори през ноември.

В телевизионно изявление късно в понеделник президентът Байдън каза: 

Тази нация е основана на принципа, че в Америка няма крале. Всеки от нас е равен пред закона. Никой, никой не е над закона. Дори президент на Съединените щати„.

Днешното съдебно решение почти сигурно означава, че практически няма ограничения за това, което един президент може да прави. „Човекът, който изпрати тълпата в Капитолия, е изправен пред потенциална наказателна присъда за случилото се онзи ден. Американският народ заслужава да получи отговор в съда преди предстоящите избори„, каза байдън, имайки предвид предполагаемата роля на Тръмп в разпалването на бунта 6 януари 2021 г.

„Сега, поради днешното съдебно решение, това е много, много малко вероятно“, каза Байдън.

След решението на Върховния съд, съдията по делото сега трябва да определи кои действия са били извършени в качеството му на президент, което може да отнеме месеци. Съдебните процеси едва ли ще започнат преди изборите на 5 ноември.

Върховният съд постанови, че всички бивши президенти имат частичен имунитет срещу наказателно преследване – пълен имунитет се прилага за действия, извършени като част от официалните задължения на президента, но „неофициалните действия“ в частно качество не са обхванати.

Сега съдия от по-долна инстанция ще трябва да реши кои аспекти от поведението на президента са от значение за наказателното преследване, по което той е обвинен в опит да отхвърли резултата от изборите през 2020 г.

Становището на мнозинството от Върховния съд счита, че неговите взаимодействия с Министерството на правосъдието (DoJ) са имунизирани срещу наказателно преследване.

Тръмп е обвинен в оказване на натиск върху служители на Министерството на правосъдието да започнат разследване на избирателни измами въпреки липсата на доказателства.

Тримата либерални съдии във Върховния съд изразиха категорично несъгласие с решението от понеделник. Съдия Соня Сотомайор каза: „Президентът вече е крал над закона.“

Демократическата конгресменка Джуди Чу каза, че последиците от решението на съда ще бъдат широкообхватни.

Ако президент каже в каквото и да е официално качество, че искат да направят нещо, което ние бихме сметнали за неправилно и престъпно, той може да бъде имунизиран срещу действията, които предприема„, каза тя.

Решението на съда значително ще забави всеки процес – ако изобщо се проведе – до доста след изборите през ноември.

Решението ще важи и за другите висящи наказателни преследвания, пред които е изправен Доналд Тръмп, свързани със строго секретните документи, открити в дома му във Флорида, и случая в Джорджия, където той е обвинен в заговор за отмяна на поражениеto на изборите в щата.

Според новинарския партньор на BBC CBS, правният екип на Тръмп се стреми да отмени присъдата му в Ню Йорк, където той беше признат за виновен през май по 34 точки за фалшифициране на бизнес записи, свързани с укриване на предполагаем сексуален контакт с бившата звезда на филми за възрастни Сторми Даниелс.

Правният екип на Тръмп е изпратил на съдията по делото писмо, цитиращо становището на Върховния съд, съобщи CBS, позовавайки се на източник, запознат с въпроса. Писмото по делото все още не е оповестено.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж от Ботевград, отправял закани и размахвал нож, се сдоби с обвинение за хулиганство

Прокуратурата привлече към наказателна отговорност мъж от Ботевград. На И.Д....

Срив в системата блокира издаването на застраховки „Гражданска отговорност“

Срив в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

Венецуела проведе репетиция на изборите за президент

Венецуела проведе в неделя репетиция на изборите, по-малко от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg