https://www.gerb.bg/bg

Асен Асенов пред News24sofia.eu: Държавният резерв винаги е подготвен да реагира при извънредни ситуации (ИНТЕРВЮ)

Вр.и.д. председателя на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” Асен Асенов

В разгара на летните месеци и прогнозите за високи температурни рекорди, опасността от бедствия и двете войни наблизо, възниква въпросът държавата подготвена ли е да се справи при кризи и с какви запаси разполага. За да ни разкаже повече по темата News24sofia.eu потърси вр.и.д. председателя на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” Асен Асенов.

– Какво е състоянието на държавния резерв и каква е готовността на страната за реакция при бедствия, аварии и кризи?

– Агенцията съхранява различни по вид материали, като ги поддържа непрекъснато в качество, позволяващо тяхното ползване от населението в случай на нужда. Подготвени сме за кризи, както от медицински характер, каквато беше COVID кризата, така и за природни бедствия, реагирали сме и при наводнения и засушавания. Във възможност сме за адекватен отговор, ако се случи криза от военен характер, не дай си Боже. За правилното съхранение и своевременното обновяване на стоките се грижат дългогодишни служители, натрупали и значителен опит в последните години при предоставянето на помощи за преодоляване на последствията от различни кризи. От няколко години ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” инвестира изключително много в реконструкцията и модернизацията на собствените си бази. Значителна част от тях вече са приведени във вид, който отговаря на най-високите европейски норми за съхранение както на горива, така и на зърно и медицински изделия. Смело можем да твърдим, че България е достатъчно подготвена да се справи с всякакви и различни по вид кризи, независимо от тяхната тежест и населението може да бъде спокойно, че има как и има кой да се погрижи за всички.

– Какво точно сте модернизирали в базите на държавния резерв?

– В базите за дългосрочно съхранение на суровини, стоки и материали на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е направена реконструкция и ремонт на съществуващата материално техническа база за съхранение на петролни продукти, зърнени храни, индустриални запаси, лекарства и медицински изделия. В местата за съхранение са изградени нови вместимости, извършена е модернизация и ремонт на съществуващата материално техническа база. За управлението на технологичните процеси е доставено съвременно технологично оборудване.

В Зърнобазите, стопанисвани от агенцията са инсталирани автоматични апарати за експресен анализ на качеството на суровината, изградени са нови силози с модерна нивомерна и вентилационна система, извършен е ремонт на плоските складове и са вградени автоматизирани системи за термоконтрол и аериране на зърното.

В Петролните бази е направен ремонт на тръбопроводите, изградени са нови резервоари, издигнати са плаващи понтони, монтирани са радарни нивомерни системи и системи за контрол на температурата и налягането. Процесът за приемане и изкарване на горива се управлява чрез автоматични системи за товаро-разтоварни дейности.

В базите за общо предназначение е осъществена цялостна реконструкция на помещенията.

– Държавният резерв как подменя запасите си с горива?

– Както и при всички видове запаси, при горивата се следи за срока на съхранение, като преди изтичането му те се освобождават и се предоставят за реализация на стоковите борси, където на конкурентен принцип всеки може да участва и съответно да бъде получена най-добрата за агенцията цена. Възстановяването на реализираните количества се осъществява при спазване разпоредбите на Закона за обществени поръчки (ЗОП) отново на стоковите борси. За нас е важно резервите и запасите, които поддържаме, да са с необходимото качество и договорите с всеки един контрагент да се изпълняват в срок – както от наша страна, така и от тяхна. Всяка една фирма, която има желание, може да участва по обявяваните от нас процедура за покупка и продажба на резерви.

– На какъв период от време се обновява резервът?

– Една от основните ни грижи е поддържането на материалите в срок на годност и качество, така че да са в готовност за предоставяне на населението във всеки един момент. Агенцията поддържа много широк спектър резерви с различни срокове и специфики на съхранение. За всяка една различна по вид група материали се грижат специалисти в съответните области, които следят за правилното съхранение и навременното обновяване на материалите. Честотата на обновяване на всяка една стока е различна, като зависи от съответния срок на годност на продукта. Стоките се реализират преди изтичане на този срок и с получените финансови средства се закупуват нови.

– Кой може да поиска помощ от Държавния резерв и при какви условия?

– Освобождаване и предоставяне на държавни резерви за преодоляване на последствията от кризисни ситуации може да бъде поискано от представителите на централната и местна администрация. За целта трябва да има обявено бедствено положение на територията на дадена община или област.

Кметове на общини, областни управители, заместник-министри и министри могат да се обърнат към ДА ДРВВЗ с искане за безвъзмездно предоставяне на суровини, стоки и материали от Държавния резерв, в случаите за преодоляване на последиците от кризисни ситуации с последващо своевременно възстановяване.

След като постъпи искане от централната или местна администрация, ДА ДРВВЗ оформя документално предложението за освобождаване и го внася за разглеждане в Министерски съвет или упълномощен от него орган.

– Очаквате ли извънредни ситуации през летните месеци?

– ДАДРВВЗ винаги е подготвена да реагира при извънредни ситуации. За съжаление много често през горещите месеци се е налагало да се намесваме с различни суровини, за да подпомогнем някой бедстващ регион. Предвид метеорологичните прогнози за рекордно високи температури за това лято очакваме да има нужда от нас.

– С какво най-често се налага да помагате?

– Предоставянето на конкретен вид и количество освободени държавни резерви зависи от посочените в искането от органа с оглед на възникналите вследствие на бедственото положение нужди на местното население. В повечето случаи безвъзмездно се предоставят продукти от първа необходимост: вода, консервирани храни, лекарства, дезинфектанти, медицински изделия (медицински ръкавици маски, защитни облекла).

Интервю на Тодор СТЕФАНОВ, News24sofia.eu

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Турция преговаря със САЩ за нови ядрени централи и модулни реактори

Турция води преговори със Съединените щати за изграждане на...

Задържаха норвежец по подозрение в шпионаж в полза на Китай

Задържаха норвежки гражданин по подозрение за шпионаж в полза...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Изграждат тренажорен комплекс за самолетите F-16 на летище Граф Игнатиево

Стартира изграждането на тренажорен комплекс за самолетите F-16 Block...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним лекар

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним...

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg