https://www.gerb.bg/bg

Армения предлага на Азербайджан да разследват за нарушения на примирието

Снимка: freepik.com

Кабинетът на премиера на Армения Никол Пашинян в събота предложи на властите в Азербайджан двустранен механизъм за разследване случаи на нарушаване на примирието. Изявлението е публикувано в официалния канал в Telegram на кабинета на министрите на Армения, съобщава ТАСС.

В продължение на изявлението на министър-председателя на Армения от 15 юни тази година и въз основа на факта, че арменското правителство възнамерява да предотврати възникването на напрежение, кабинетът на министър-председателя по дипломатически канали предложи на администрацията на президента на Азербайджан за създаване на двустранен механизъм за разследване на случаи на нарушения на примирието„, се казва в изявлението.

В документа се отбелязва още, че напоследък Министерството на отбраната на Азербайджан редовно разпространява информация за подразделения на арменските въоръжени сили, които нарушават прекратяването на огъня. Министерството на отбраната на Армения отхвърли всички тези обвинения.

Припомняме, че условията на примирието разгневиха много арменци. Стигна се до сблъсъци по време на протестите. Пискана бе оставката на премиера на Армения.

Снимка: freepik.com

Отношенията между Армения и Азербайджан, които се стремят към мирен договор след три десетилетия на конфликт, отново се обтегнаха, след като Франция обеща да достави нови оръжия на Ереван.

През последните месеци двете страни в Южен Кавказ се опитаха да постигнат напредък по договор, включително относно демаркация на границите. Армения се съгласи да предаде на Азербайджан четири спорни гранични села.

Изявлението на френския министър на отбраната Себастиен Лекорню от вторник, че Париж ще продаде самоходни гаубици CAESAR на Армения, обаче предизвика остри критики от страна на Азербайджан.

Не смятаме политиката на Франция спрямо Южен Кавказ за ефективна. Това е вредна политика„, посочи Хикмет Хаджиев, главен външнополитически съветник на президента на Азербайджан Илхам Алиев.

Армения и Азербайджан водиха две войни след падането на съветското управление в началото на 90-те години, като Баку си върна големи части територия през 2020 г.

Миналата година силите на Азербайджан превзеха спорния регион Нагорни Карабах – основен фокус на дългогодишния конфликт. Повечето от етническите арменци в региона избягаха в Армения.

Франция има голяма арменска диаспора и традиционно е един от най-силните поддръжници на Ереван в Европа.

Въпреки че Армения официално е съюзник на Русия, през последните години се обърна към западните страни и упрекна Москва, че не успява да я защити. Русия отхвърли тези критики и предупреди Армения да не флиртува със Запада.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Полицията в Йордания откри експлозиви в жилищен район на столицата

Полицията в Йордания откри и детонира експлозиви, съхранявани в...

Kaspersky Lab обеща да предприеме правни мерски срещу забраната на САЩ

Руският разработчик на антивирусен софтуер Kaspersky Lab отговори на...

Израел ликвидира бойци на „Ислямски джихад“ на Западния бряг

Израелските сили в петък са застреляли двама палестински въоръжени...

Рейтингът на Макрон и Атал се срива, а Националният сбор запазва лидерството си преди предсрочните избори

Популярността на президента Емануел Макрон и министър-председателя Габриел Атал значително...

Замърсяването край Кранево с пречистена вода?

В морето край Кранево след аварията в пречиствателната станция...

Протест на жители на село Бързия срещу пускането на тирове през „Петрохан“

Жителите на село Бързия на протест срещу решението тировете...

Израел коментира нападенията в Дагестан

Доколкото е известно, по време на нападението в синагогите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg