Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ИПИ предлага нов подход за разпределение на социалните услуги

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) представи анализ на социалната обстановка, бедността и реформи. На пресконференция в БТА на тема: „Нов подход към социалната защита: Предложения на ИПИ за реформи в социалните трансфери и услуги“ експертите Лъчезар Богданов, Петър Ганев и Адриан Николов представиха концепции и карта за промяна в социалната сфера, с които да се преодолеят неравенствата.

Лъчезар Богданов анализира ефективността на социалното подпомагане в България и оповести насоки за дългосрочна реформа в социалните трансфери и помощи. По думите му МТСП е министерство на пенсиите, малко на труда. „В проекта за бюджет за 2022 г. се съдържат 40% програми за хора с увреждания, за децата и семейството – 30%, за социални помощи – малко над 10%. Ако се слуша министъра на финансите, става ясно, че социалните разходи са над 22 млрд.лв., от тях над 16 млрд. лв. са пенсии. Над половината са разходи, категоризирани за социални, но са плащания с осигурителен характер„, коментира той. По думите му за хората в най-затруднено положение обаче липсва подкрепа. Чрез таблица той разгледа социалните помощи в чист вид за бедните и помощите за отопление, от нея става ясно, че голяма част от тези помощи са за хора без подоходен критерий.

За да има демографска политика – може да има безплатни учебници, данъчни намаления, безплатен транспорт и т.н., но това не може да се нарича социална помощ, така критерият за подпомагане може да е универсален чрез опит за измъкване от най-дълбоката бедност и помощ за лица с потребности„, смята Богданов. За ИПИ е нужно да се разшири обхватът за подпомагането чрез обвързване на дохода с линията на бедността, не е лошо да се мисли в посока уеднаквяване на подоходните критерии, както и да се дават помощи на домакинствата по критерий „деца“.

Адриан Николов коментира неравенството във възможностите – нови наблюдения и оценки за младежите извън заетост и образование и механизма на временна закрила. Той се спря на хората, които не са на пазара на труда, нито в системата на образованието. Анализът сочи, че всеки пети младеж не участва в тях, като подобна е ситуацията и в Европа. Голяма част от неактивните младежи са под линията на бедността, сочат графики. Това ги поставя в условия на порочен кръг, в който бедността не им позволява да се включат в пазара на труда. 20% от младежите са без образование, стигането им до висше образование е невъзможно. В ромската етническа група са 40%, така 120 000 от неработещите са роми. Фокус на изследването са били и жените, анализът сочи, че жените са неактивни заради роля в семейството, отглеждане на деца. При семействата с деца, голяма част от неактивните жени са в многодетни семейства.

Нужен е интегриран подход към решаване на проблемите на неактивните младежи. Образованието е ключов фактор, завършването на средно образование гарантира достъп до пазара на труда, е заключението на ИПИ.

Социалните услуги спрямо оценка на потребностите – възможности пред новия модел и общ подход в грижата за възрастните хора, анализира Петър Ганев. Спорни са данните какъв е недостигът на услугите, посочи той. ИПИ поискали данни за услугите, които сочели, че има 3-4 пъти недостиг при социалните домове и домовете за психични услуги. „Има явен недостиг, има и скрит такъв, особено при грижата в домашна среда, което е станало ясно и по време на пандемията от коронавирус. Демографията в България показва, че има потребност„, поясни Ганев. Не на последно място – домовете за деца: Няма равно разпределение на картата на услугите, Сливен е на първо място по умствена изостаналост.

Всяка община в момента изготвя план за социалните услуги, от което ще се подготви национална карта в рамките на 2-3 години, съобщиха от ИПИ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Момчил Терзийски е новият директор на Агенцията по кадастър

Със заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

Димитър Главчев предлага финансова помощ на Националния съвет на религиозните общности

Служебният премиер Димитър Главчев проведе днес среща с представители...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img