https://www.gerb.bg/bg

ИТН предлага мобилни манипулационни да обикалят селата без лекар

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Йордан Димитров

Мобилни манипулационни на територията на страната, които да обгрижват пациентите в малките населени места предлага ИТН с промени в Закона за здравето. Идеята е да има определен брой мобилни манипулиционни в дадена област, като броят им се определя спрямо броя на населението на областта. Това обясни за News.bg народният представител от ИТН Иван Клисурски.

Идеята е да се разработи план график, за да може линейките да обхождат населените места с областта, подчерта той. Мобилните манипулационни ще работят с график от понеделник до петък на 8-часов работен ден. В линейките ще има медицински екип от лекар, медицинска сестра или лекарски асистент при възможност.

Идеята е да се осигури превенция, профилактика и научни медицински проучвания, обясни Клисурски. С информацията от прегледите ще се получат и данни за най-честите заболявания с областта. Това ще спомогне за съставянето на пълна здравна карта, каза още народният представител от ИТН. Освен това ще подобрим значително превенцията и профилактиката, поясни Иван Клисурски.

Медицинската помощ ще бъде безплатна независимо от здравния статус на пациентите. Ще се преглеждат хората за вътрешни болести, ще им се взема кръв за бързи кръвни изследвания и преглед за общо здравословно състояние. Екипът на мобилната манипулационна ще предписва и лечение.

В мотивите към законопроекта бе записано, че голяма част от българското население не се осигурява на законово предадените основания и остава дистанцирано от опазване на здравето си. Също така нивото на профилактиката и превенция при българските граждани е ниско. Много възрастни хора, живеещи предимно в селата, нямат достъп нито до профилактични прегледи, нито до медицинска помощ, а през последните години се наблюдава заселване на много млади семейства в по-отдалечените райони на страната ни, което ще допринесе за превенцията на здравето на децата от тези семейства. Посещението на мобилните манипулационни ще допринесе за навременната и ефективна здравна профилактика при децата.

Предвижда се финансирането на мобилните манипулационни да се извърши чрез пренасочване на процент от акцизния данък, дължим от алкохол и тютюневи изделия. За да се постави началото на мобилните медицински услуги у нас, ще са нужни 25 милион лева еднократно за закупуване на специализирани медицински автомобили. Този разход може да се предвиди с бюджета за 2023 година.

ИТН иска да влезе в сила от 1 януари догодина.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Осем израелски войници са убити в южната част на...

Мъж намушка няколко души на частно футболно парти в Германия

Мъж в Германия нападна няколко души с хладно оръжие по...

Челен сблъсък между кола и мотор, има загинал

Ударът бил толкова силен, че се разпилели части по цялото кръстовище

Склад се запали в София

Сигнал за пожар в София е получен в 16:55...

Десетки се включиха в „Похода за семейството“ в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=46euKZBrLgM&ab_channel=news24sofia Десетки граждани се включиха в "Похода за семейството" в...

Влак смачка джип в Разградско

Влак по направлението Варна - Русе е блъснал джип...

БСП протяга ръка към обидените социалисти (СНИМКИ/ВИДЕО)

БСП стартира пълен цикъл отчет и избори, които ще...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хамас призовава САЩ да окажат натиск върху Израел за прекратяване на войната

Днес Сами Абу Зухри, говорител на палестинската организация "Хамас",...

Обществения съвет към Националната детска болница алармира за натиск чрез институциите

В последните няколко седмици Обществения съвет за изграждане на...

Грешки в предадените от СИК протоколи забавили процеса на обработване (СНИМКИ)

Предаването на протоколите от секционните избирателни комисии към Районните...

Психично болен мъж нападна няколко човека във Велико Търново

Психично болен мъж нападна няколко човека във Велико Търново,...

Шолц увещава германския бизнес да инвестира във възстановяването на Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц насърчи частни компании да вложат...

До дни Путин ще посети Северна Корея

Търсене на военни доставки за фронта срещу Украйна

ЦИК: Бюлетините от машините, които са без печат, ще се броят за действителни

Бюлетините от машинно гласуване, на които не е поставен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg