Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Китай плаши САЩ със силови мерки, ако Нанси Пелоси посети Тайван

Правителството на Китай предупреди, че ще предприеме „силови мерки“, ако председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван, съобщава агенция Ройтерс. „Файненшъл таймс“ писа, че тя ще посети острова, който Китай разглежда като своя територия, следващия месец.

Пелоси и нейната делегация ще посетят също Индонезия, Япония, Малайзия и Сингапур и ще прекарат известно време в Хаваите в щаба на американското индо-тихоокеанско командване, добави лондонският вестник, цитирайки хора, запознати с въпроса.

Външното министерство на Тайван заяви, че „не е получило подходяща информация“ за никакво посещение.

Попитан за доклада, Дрю Хамил, заместник-началник на кабинета на Пелоси, каза: „Ние не потвърждаваме или отричаме международни пътувания предварително поради дългогодишни протоколи за сигурност“.

Посещението на лидера на демократите в Тайван беше отложено от април, след като тя даде положителен тест за COVID-19. По това време Китай каза, че подобно посещение ще засегне сериозно китайско-американските отношения. отношения.

Говорейки в Пекин, говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан заяви, че всяко посещение на Пелоси би „сериозно подкопало суверенитета и териториалната цялост на Китай“.

„Ако американската страна упорито се придържа към този курс, Китай определено ще предприеме решителни и силни мерки, за да защити твърдо своя национален суверенитет и териториална цялост“, каза той. „Съединените щати трябва да носят пълната отговорност за всички последствия, причинени от това.

Говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, попитан за реакцията на Китай, каза: „Вярвам, че външното министерство е претегляло хипотетично. Това е нещо, което ще се поколебая да направя тук“.

Тайван е изправен пред нарастващ натиск от Китай, който смята демократично управлявания остров за своя територия. Въпросът е постоянен дразнител в отношенията между Пекин и Вашингтон.

Тайван обаче е обнадежден от продължаващата подкрепа, предлагана от администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която многократно е говорила за „солидния си“ ангажимент към острова.

Пелоси, дългогодишен критик на Китай, проведе онлайн среща с тайванския вицепрезидент Уилям Лай през януари, когато приключи посещението си в Съединените щати и Хондурас.

Белият дом е изразил загриженост относно пътуването на Пелоси, съобщи Financial Times.

Имаше разделения в администрацията на Демократическата партия в САЩ относно това дали Пелоси трябва да посети Тайван.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Португалското правителство отказва да плаща репарации за колониалните престъпления

Правителството на Португалия отказа да изплащането на репарации за...

Гръцки военен кораб прeхвана два дрона на хусите в Червено море

Гръцки военен кораб служещ във военноморската мисия на Европейския...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img