Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Митрофанова обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България (ОБНОВЕНА)

Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България заради скандала с изгонените 70 руски дипломати.

Това заяви посланикът на Руската федерация в България Елеонора Митрофанова пред БНТ.

Русия определя действията на българското правителство „Петков“, което е в оставка, като безпрецедентни.

Посланик Митрофанова е била приета в българското Външно министерство днес, където с вербална нота е настояла за оттеглянето на решението за експулсиране на 70-те руски дипломати.

Тя връчи вербална нота, с която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства. В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България„, информираха от МВнР.

От ведомството са уведомили своевременно кабинета на премиера Кирил Петков за нотата на руската страна и очакват разпореждане.

По информация на ТАСС от посолството на Русия в България са поискали България да отмени решението си за експулсиране на 70 руски дипломати. От дипломатическата мисия са предупредили за възможността за „извънредно тежки последствия за отношения между страните„, казва руската държавна агенция.

Смятаме, че обявяването на персона нон грата и неприемането за 70 сътрудници на руската задгранична мисия на територията на Република България е безпрецедентен, клеветнически, абсолютно необоснован и провокационен акт, който подрива основата на нашите взаимоотношения. Руската страна напълно отрича тези обвинения„, се казва в публикуваното в четвъртък заявление на посолството на Руската федерация.

От дипломатическата мисия предупредиха за възможност за „извънредно тежки последствия за отношенията между страните„.

В коментар за БНТ посланик Митрофанова посочва, че отговорът на Русия ще бъде много тежък. Тя сега е в контакт с Москва и очаква „много драстични мерки„.

Това не може да остане без последствия. Може да бъдат скъсани дипломатическите отношения. Москва ще вземе решение.“

Посланик Митрофанова настоява, че експулсирането на дипломати трябва да е аргументирано – „Те трябва да покажат, че ДАНС има данни против конкретни хора. Да кажат какво са направили те и да обявят, че смятат това за противозаконно. Ако имат доказателства – то, разбира се, експулсирайте ги. Но 70 души – защо?“, пита посланикът.

Какво означава против интересите на България? Най-напред – всяко посолство навсякъде работи за интересите на своята страна. Както и за развитие на отношенията в страната, където се намира. Но когато в този списък попада пълномощният министър, който е българист и познава езика и голям брой хора, или генералните консули, които работят в страната и половин България ги познава…“, добави Митрофанова.

Тя припомня и минал случай, когато е обявена шпионска грурпа, сравнена с легендарната „Петорка от Кеймбридж„: „Те не са събрали никакви доказателства, разбирате ли. Ако разглеждаме някакви срещи с българския колега или човек, когото познаваш от добрите години, когато военни и разузнаване не общуваха. Имаме официален представител на Разузнаването в посолството и ДАНС го знаят много добре. Имахме официален представител на Службата за сигурност, който се занимаваше с въпроси на тероризма и предаване на престъпници. Имахме военно аташе, а сега всички наши военни представители – тоест, официалните представители на военното ведомство, са изгонени“, обясни посланикът.

Според Митрофанова изгонването на дипломати е задача, която е поставена. „Разбира се, специалната военна операция допринесе за този процес в западните страни да се отхвърли всичко руско„, е мнението на Митрофанова.

Коментар Митрофанова направи относно изказването си за премиера Кирил Петков, когото нарече „чиновник“. „А какъв е? Той си е чиновник. Той също е на държавна служба. Нима има нещо обидно? И аз съм чиновник, и аз съм на държавна служба. Може би има различни трактовки в руския и българския език. В руския език не е обидна дума„, посочи тя.

А самият Петков съветва: „Ако беше променил риториката си, не беше говорил така, както говори – мисля, че щеше да има много дълъг политически живот.“ Констатацията й е обаче е, че Петков е човек без корени.

Руският посланик засегна и настояванията на български политици да бъде отзована. Тя отговори дали е склонна да се оттегли в името на компромиса. „Не, не смятам така. Ще бъде някой друг човек. И какво от това? Какво ще се промени? Нищо няма да се промени. Всяко посолство води държавна политика„, обясни Митрофанова.

Припомняме, изненадващо се оказа съобщението от 28 юни 2022 г. на премиера Кирил Петков за изгонване на 70 руски дипломати и за президента, и за коалиционните партньори на ПП – БСП и ДБ, макар и вторите да го подкрепиха.

На следващия ден в Народното събрание стана ясно, че депутатите от ПП не са били уведомени, а от ИТН заявиха, че това е солова акция и хрумка на премиера Петков. Съмнение изразиха и от ГЕРБ/СДС. От „Възраждане“ пък по този повод поискаха процедура по запрещение на Кирил Петков.

Президентът Румен Радев, който бе на срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, се надява се решението за руските дипломати да е обмислено и като мащаби, и като последствия. По-късно Радев каза че: „В Президентството не е постъпвал доклад на ДАНС за руските дипломати.“

В делегацията, с която Румен Радев е на срещата в Мадрид е и външният министър Теодора Генчовска, която до този момент не е изказала позиция. С пост във фейсбук МВнР определи като абсолютно недопустим призива от страна на руското посолство за волни пожертвувания в помощ на руските военни и техните семейства.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

The Insider: Взривовете в Чехия, отравянето на Гебрев и една къща за гости в Халкидики

Подразделение 29155 на руското военно разузнаване ГРУ е руски отряд...

Френската полиция освободи Жерар Депардийо

Френската полиция освободи актьора Жерар Депардийо, който преди това...

Блинкън: Путин трябва да признае суверенитета, териториалната цялост и независимостtа на Украйна

Краят на руско-украинския конфликт зависи до голяма степен от руския...

Израел загрижен относно възможни заповеди за арест от МНС, свързани с войната в Газа

Израел изрази загриженост относно съобщенията, че Международният наказателен съд може да...

Съдът наложи 8 години затвор на мъж, нападнал с нож свой познат в София

По обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП) Стефан...

Украйна временно спира някои разпоредби от конвенцията за правата на човека

Украинските власти уведомиха Съвета на Европа за временното частично спиране...

Движение „Бузлуджа“ зове БСП да събере всички леви партии на 1 май

Обособилото се в БСП движение "Бузлуджа" иска ръководството на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Срутване затруднява движението по АМ Струма в посока София

Тежкотоварните автомобили в посока София се движат само в изпреварващата лента

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Мегапроект за добив на газ в Румъния застрашава и родното Черноморие?

"Грийнпийс" - България алармира за опасен газов проект в...

Стефан Сежурне: Никой няма полза от ескалацията между Израел и „Хизбула“

Френският външен министър Стефан Сежурне заяви по време на...

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img