Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Баневи съдят главния прокурор Иван Гешев и заместниците му

Снимка: архив БГНЕС

Николай и Евгения Баневи са завели дело в Софийския градски съд (СГС) за морални вреди. Те претендират за 60 000 лв. обезщетение от главния прокурор Иван Гешев и петимата му заместници, пише „24 часа“.

Поводът за това дело е писмото, което главният прокурор и заместниците му изпратиха в началото на годината до всички европейски институции и посолства, включително и САЩ.

От държавното обвинение тогава споменаха семейство Баневи като част от привлечените като обвиняеми „български граждани, считани от обществото за недосегаеми за правоохранителните органи“ и „известни олигарси„.

Според написаното от прокуратурата, те „са отговорни за длъжностни присвоявания в особено големи размери, довели до фалит на едни от най-големите индустриални предприятия в България, пране на пари в размер на 1.5 млрд. лева; данъчни престъпления в особено големи размери и участие в организирана престъпна група„.

В жалбата си до СГС Баневи определят квалификациите за тях като неверни, позорящи и увреждащи публичната им репутация, личната чест и достойнството им.

Делото се води от адвокат Михаил Екимджиев.

Мотивите му са, че със споменаването на имената им в негативен контекст са нарушени техни права, защитени от Конституцията, Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи и НПК.

Припомняме, Николай Банев беше задържан повече от две години и половина, след като беше арестуван през октомври 2018 г. Той и съпругата му бяха задържани в Ница. Тогава Иван Гешев обяви, че има двама привлечени за източване на приватизираното дружество „Полимери“. През май 2021 г. съдът промени мярката му на домашен арест, а през октомври той и съпругата му Евгения осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), включително заради дългия арест.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

АКФ вижда чист лобизъм в част от спрените от ветото промени в Закона за инвестициите

Антикорупционният фонд" (АКФ) поставя в своя позиция позитивна оценка...

Петима попаднаха в ареста след гонки с полицията в Софийско

Петима мъже са попаднали в арест след гонки с...

Иран наложи ответни санкции на САЩ и Великобритания

Иран наложи санкции срещу британски и американски лица и...

Мъж подпали мотоциклета си при полицейска проверка в Костинброд

Мъж е подпалил мотоциклета си, след като автопатрул на...

Втори разобличител на Boeing почина внезапно

Джошуа Дийн, бивш одитор на качеството в доставчика на...

Пиян шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново

24-годишен шофьор помете 4 паркирани коли във Велико Търново,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Корнелия Нинова обяви: БСП е готова да се жертва за България (СНИМКИ)

В старата пленарна зала БСП събра социалисти, за да...

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

ЕК не хареса плана на България за енергетиката и климата

Европейската комисия препоръча на България да подобри своя национален...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img