https://www.gerb.bg/bg

Ямболската болница в управленски тупик

Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

За втори път в рамките само на няколко месеца Министерството на здравеопазването отказва да назначи официално за член на съвета на директорите на ямболската областна болница нейния настоящ ръководител д-р Димитър Рунков. Това става ясно от обявения резултат на комисията за избор на членове на органи на управление за болничното заведение, съобщи Netnews.

Конкурсът е обявен за втори път, след неуспеха на първия на 7 април 2021 г., непосредствено след края на парламентарните избори. Комисията за провеждането му е назначена със заповед от 26.05.2021 г. Целта е избор на членове на органи за управление – съвет на директорите на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол. Един от тези членове е и изпълнителният директор, която длъжност и към момента заема д-р Рунков, без да е издържал конкурс. От обявените резултати на комисията, става ясно, че няма извършено класиране, поради това, че няма кандидат.

Успешното преминаване през конкурса следва да направи, макар и със закъснение, назначението на д-р Рунков легитимно и отговарящо на законовата уредба. Видно от решението на комисията обаче, това не се случва. Което означава, че настоящият директор на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ е представил концепция за управление и се е представил на събеседването по начин, който не може да защити неговия избор за изпълнителен директор. Това официално потвърждава и че настоящият директор не е годен да бъде избран за такъв, защото не може да удовлетвори изискванията и критериите на конкурса за избор.

Парадоксът в случая е, че това се случва за втори път. Предишният конкурс бе прекратен през март с основанието, че няма допуснати кандидати до трети етап на конкурсната процедура, т.е. няма такива, които са получили оценка на концепцията за развитие не по-ниска от мн. добър 4.50. В същото време мандатът на настоящия борд на директорите, дори назначен без конкурс, е изтекъл на 11 април 2021 г., показва справка в Търговския регистър. Което на практика означава, че ръководният орган на областната болница в Ямбол управлява в нарушение на закона вече на две отделни основания.

Ямболската болница, оказва се, е и единственото държавно здравно заведение с борд на директорите, действащ без да е спазена конкурсната процедура, единственото здравно заведение, чийто изпълнителен директор два пъти се явява на конкурс и два пъти не покрива минималните критерии, за да бъде избран легитимно, а въпреки това продължава да управлява. През юни предстои общо събрание на акционерите на болницата. Интересно е, какви решения ще бъдат взети и ще намери ли изобщо решение заплетения парадоксален казус с управителните органи на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Църквата отбелязва Петдесетница

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той...

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи...

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Центристкият алианс на френския президент Еманюел Макрон ще намали...

Президентският дебат в Иран подмина ядрената сделка

Шестима кандидати за президент на Иран обсъдиха в понеделник...

Агенцията по заетостта отчита лек спад на безработицата у нас през май

5,4% е безработицата у нас през месец май. Това показват...

Русия: САЩ ще заменят „безполезния“ Зеленски със Залужни

Съединените щати виждат бившия главнокомандващ на украинската армия Валерий...

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

40% от българите се борят със затлъстяване

40% от българите са с индекс на телесна маса...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg