https://www.gerb.bg/bg

Борис Джонсън: За първи път от 1973 г. Великобритания е независима страна

Снимка/източник: EPA/БГНЕС

За първи път от 1973 г. Великобритания ще бъде независима крайбрежна страна с пълен контрол над водите си. Това заяви премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън на пресконференция след обявената новина, че Лондон и Брюксел са сключили историческо търговско споразумение, пише „Гардиън“.

По думите му делът на уловената риба от Великобритания в британските води съществено ще бъде увеличена – от около половина днес до близо 2/3 в период от 5,5 г.

Той отбеляза, че търговското споразумение е постигнато 4 г. и половина след референдума за Брекзит.

Джонсън поясни, че е бил против удължаването на преходния период, тъй като не е искал несигурността да продължи. Ние постигнахме най-голямото търговско споразумение, всеобхватно споразумение за свободна търговия с ЕС като това между Канада и Общността, подчерта той.

Джонсън увери, че споразумението ще защити пазара на труда, ще позволи да се продават британски стоки без мита и квоти на единния пазар, ще се позволи на компаниите да правят бизнес в Европа. Върнахме си контрола над нашите закони и съдбата ни, изтъкна той и добави, че от 1 януари „ние напускаме митническия съюз и единния пазар„.

Британските закони ще бъдат създавани само от британския парламент, тълкувани от британски съдии в британски съдилища и юрисдикцията на Съда на ЕС ще бъде прекратена, продължи премиерът.

Според него това е добро споразумение за цяла Европа. Той се надява британският парламент да прегледа и гласува споразумението до 31 декември.

Въпреки че напускаме ЕС, тази страна ще остане културно, емоционално, исторически, стратегически обвързана с Европа, не само с 4-те милиона граждани на ЕС, които са се устроили на Острова през последните четири години и които допринасят за нашата страна, поясни Джонсън.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Нов депутат на ДПС се закле след дисциплинирани рокади в групата

Хюсни Адем положи клетва като депутат от ДПС в...

„Възраждане“ иска референдум за членството ни в НАТО

Референдум за членството ни в НАТО поиска "Възраждане". В...

Иран избира президент

В Иран се провеждат президентски избори. Иранците трябва да...

Васил Терзиев не изключва избори наесен и за кмет на София

Кметът на София Васил Терзиев не изключва на есен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Антисемитските прояви в Германия са се увеличили с 83% през 2023 г.

Антисемитските прояви в Германия, от графити до опити за...

Зеленски приветства заповедите за арест на Шойгу и Герасимов

Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението на Международния наказателен...

Иран обмисля да признае армията на Канада за терористична организация

Парламентът на Иран (Меджлис) предложи канадските въоръжени сили и...

Борислав Гуцанов: ИТН са на крачка от коалиционни отношения с ГЕРБ и ДПС

БСП е един жив организъм. Нашата партия е класически...

Сезираха прокуратурата за поругаване на българското знаме на „София прайд“ (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=NvHoYnJfMG0&t=29s&ab_channel=news24sofia ВМРО сезира прокуратурата за публично и демонстративно поругаване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg