https://www.gerb.bg/bg

Турция затвори границата със Сирия след избухване на насилие и в двете страни

Снимка: synergiafoundation.org

Турция затвори основните си гранични пунктове към Северозападна Сирия във вторник, след като турски войски попаднаха под обстрел от сирийци, разгневени от насилието срещу техните сънародници в Турция, каза източник от сирийската опозиция и жители.

В Турция полицията задържа 474 души, замесени в атаки, насочени срещу сирийската общност в цялата страна през нощта, каза вътрешният министър Али Йерликая, в разпространяването на безредици, започнали късно в неделя.

Имоти и превозни средства, собственост на сирийци, бяха вандализирани и подпалени в централния град Кайсери, разпалени от съобщения в социалните медии, че сириец сексуално е малтретирал дете на свой роднина. Йерликая каза, че инцидентът се разследва.

Насилието се разпространи в провинциите Хатай, Газиантеп, Кония, Бурса и област Истанбул, се казва в изявление на турската разузнавателна агенция MIT. В социалните медии имаше съобщения за ранени сред сирийци.

Впоследствие стотици гневни сирийци излязоха по улиците в няколко града в контролираната от бунтовниците Северозападна Сирия, район, където Турция поддържа хиляди войници и си е създала сфера на влияние, която пречи на сирийския президент Башар ал-Асад да си върне контрола.

Късно в понеделник Турция отговори на безредиците, като затвори до второ нареждане граничния пункт Баб ал Хава, основен търговски и пътнически канал за повече от 3 милиона жители, заедно с Баб ал Салам и други по-малки пунктове, каза граничен служител пред „Ройтерс“.

Сирийският граничен град Африн се превърна в арена на най-ожесточените сблъсъци, като най-малко четирима души бяха убити при размяна на огън между въоръжени протестиращи и турски войски.

На други места имаше престрелки и въоръжени сблъсъци, като цивилни хвърляха камъни по турските конвои в няколко града и събаряха турското знаме на някои офиси.

Няколко турски официални лица описаха безредиците в Сирия като „провокации“, а Министерството на външните работи каза:

Погрешно е да се използват тъжните събития, които се случиха в Кайсери… като основа за някои провокации извън нашите граници„.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обвини политическата опозиция за антисирийските атаки, като я обвини, без да цитира доказателства, в подклаждане на расизъм в страна с повече от 3 милиона сирийски бежанци от войната.

„Нищо не може да се постигне чрез подклаждане на ксенофобия или омраза към бежанците в обществото„, каза Ердоган в понеделник.

Ердоган каза миналия петък, че среща с Асад е възможна, и би могла да помогне за възстановяването на двустранните отношения. Турция прекъсна връзките си със Сирия след сирийската гражданска война през 2011 г. и подкрепи бунтовниците, които искат да свалят Асад.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Три автомобила се сблъскаха край Шипка

Три автомобила се сблъскаха на пътя от Казанлък за...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg