https://www.gerb.bg/bg

Асен Асенов пред News24sofia.eu: Държавният резерв винаги е подготвен да реагира при извънредни ситуации (ИНТЕРВЮ)

Вр.и.д. председателя на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” Асен Асенов

В разгара на летните месеци и прогнозите за високи температурни рекорди, опасността от бедствия и двете войни наблизо, възниква въпросът държавата подготвена ли е да се справи при кризи и с какви запаси разполага. За да ни разкаже повече по темата News24sofia.eu потърси вр.и.д. председателя на ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” Асен Асенов.

– Какво е състоянието на държавния резерв и каква е готовността на страната за реакция при бедствия, аварии и кризи?

– Агенцията съхранява различни по вид материали, като ги поддържа непрекъснато в качество, позволяващо тяхното ползване от населението в случай на нужда. Подготвени сме за кризи, както от медицински характер, каквато беше COVID кризата, така и за природни бедствия, реагирали сме и при наводнения и засушавания. Във възможност сме за адекватен отговор, ако се случи криза от военен характер, не дай си Боже. За правилното съхранение и своевременното обновяване на стоките се грижат дългогодишни служители, натрупали и значителен опит в последните години при предоставянето на помощи за преодоляване на последствията от различни кризи. От няколко години ДА “Държавен резерв и военновременни запаси” инвестира изключително много в реконструкцията и модернизацията на собствените си бази. Значителна част от тях вече са приведени във вид, който отговаря на най-високите европейски норми за съхранение както на горива, така и на зърно и медицински изделия. Смело можем да твърдим, че България е достатъчно подготвена да се справи с всякакви и различни по вид кризи, независимо от тяхната тежест и населението може да бъде спокойно, че има как и има кой да се погрижи за всички.

– Какво точно сте модернизирали в базите на държавния резерв?

– В базите за дългосрочно съхранение на суровини, стоки и материали на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ е направена реконструкция и ремонт на съществуващата материално техническа база за съхранение на петролни продукти, зърнени храни, индустриални запаси, лекарства и медицински изделия. В местата за съхранение са изградени нови вместимости, извършена е модернизация и ремонт на съществуващата материално техническа база. За управлението на технологичните процеси е доставено съвременно технологично оборудване.

В Зърнобазите, стопанисвани от агенцията са инсталирани автоматични апарати за експресен анализ на качеството на суровината, изградени са нови силози с модерна нивомерна и вентилационна система, извършен е ремонт на плоските складове и са вградени автоматизирани системи за термоконтрол и аериране на зърното.

В Петролните бази е направен ремонт на тръбопроводите, изградени са нови резервоари, издигнати са плаващи понтони, монтирани са радарни нивомерни системи и системи за контрол на температурата и налягането. Процесът за приемане и изкарване на горива се управлява чрез автоматични системи за товаро-разтоварни дейности.

В базите за общо предназначение е осъществена цялостна реконструкция на помещенията.

– Държавният резерв как подменя запасите си с горива?

– Както и при всички видове запаси, при горивата се следи за срока на съхранение, като преди изтичането му те се освобождават и се предоставят за реализация на стоковите борси, където на конкурентен принцип всеки може да участва и съответно да бъде получена най-добрата за агенцията цена. Възстановяването на реализираните количества се осъществява при спазване разпоредбите на Закона за обществени поръчки (ЗОП) отново на стоковите борси. За нас е важно резервите и запасите, които поддържаме, да са с необходимото качество и договорите с всеки един контрагент да се изпълняват в срок – както от наша страна, така и от тяхна. Всяка една фирма, която има желание, може да участва по обявяваните от нас процедура за покупка и продажба на резерви.

– На какъв период от време се обновява резервът?

– Една от основните ни грижи е поддържането на материалите в срок на годност и качество, така че да са в готовност за предоставяне на населението във всеки един момент. Агенцията поддържа много широк спектър резерви с различни срокове и специфики на съхранение. За всяка една различна по вид група материали се грижат специалисти в съответните области, които следят за правилното съхранение и навременното обновяване на материалите. Честотата на обновяване на всяка една стока е различна, като зависи от съответния срок на годност на продукта. Стоките се реализират преди изтичане на този срок и с получените финансови средства се закупуват нови.

– Кой може да поиска помощ от Държавния резерв и при какви условия?

– Освобождаване и предоставяне на държавни резерви за преодоляване на последствията от кризисни ситуации може да бъде поискано от представителите на централната и местна администрация. За целта трябва да има обявено бедствено положение на територията на дадена община или област.

Кметове на общини, областни управители, заместник-министри и министри могат да се обърнат към ДА ДРВВЗ с искане за безвъзмездно предоставяне на суровини, стоки и материали от Държавния резерв, в случаите за преодоляване на последиците от кризисни ситуации с последващо своевременно възстановяване.

След като постъпи искане от централната или местна администрация, ДА ДРВВЗ оформя документално предложението за освобождаване и го внася за разглеждане в Министерски съвет или упълномощен от него орган.

– Очаквате ли извънредни ситуации през летните месеци?

– ДАДРВВЗ винаги е подготвена да реагира при извънредни ситуации. За съжаление много често през горещите месеци се е налагало да се намесваме с различни суровини, за да подпомогнем някой бедстващ регион. Предвид метеорологичните прогнози за рекордно високи температури за това лято очакваме да има нужда от нас.

– С какво най-често се налага да помагате?

– Предоставянето на конкретен вид и количество освободени държавни резерви зависи от посочените в искането от органа с оглед на възникналите вследствие на бедственото положение нужди на местното население. В повечето случаи безвъзмездно се предоставят продукти от първа необходимост: вода, консервирани храни, лекарства, дезинфектанти, медицински изделия (медицински ръкавици маски, защитни облекла).

Интервю на Тодор СТЕФАНОВ, News24sofia.eu

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

„Възраждане“ иска референдум за членството ни в НАТО

Референдум за членството ни в НАТО поиска "Възраждане". В...

Тайпе: Мирът в Тайванския проток е от полза за целия свят

Мирът в Тайванския проток е от полза за целия...

Китай ще гради мостове в световната икономика

Китайският президент Си Дзинпин призова за изграждането на "мостове"...

Китай предупреди за по-горещи топлинни вълни и по-интензивни проливни дъждове

Китай е изправен пред по-горещи и продължителни топлинни вълни,...

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

Разбираха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици (СНИМКИ)

Разбиха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg