https://www.gerb.bg/bg

Филипините предприемат нови мерки за сигурност

Снимка: EPA/ROLEX DELA PENA

Президентът на Филипините Фердинанд Маркос-младши нареди на правителството си да засили координацията си по отношение на морската сигурност, за да се изправи срещу серия от предизвикателства пред териториалната цялост и мира, на фона на ескалиращото напрежение с Китай. Това съобщи агенция Ройтерс.

Заповедта на Маркос не споменава поименно Китай, но следва поредица от двустранни морски конфронтации и взаимни обвинения за спорна зона в Южнокитайско море.

Пекин претендира за почти цялото Южнокитайско море, канал за повече от 3 трилиона долара годишна търговия с кораби. Претенциите на Китай се припокриват с тези на Филипините, Виетнам, Индонезия, Малайзия и Бруней. През 2016 г. Постоянният арбитражен съд заяви, че исковете на Китай нямат правно основание.

Въпреки усилията за насърчаване на стабилността и сигурността в нашата морска област, Филипините продължават да се изправят пред редица сериозни предизвикателства, които застрашават териториалната цялост, както и мирното съществуване на филипинците, изтъква Маркос.

Президентът на Филипините заяви, че ще наложи контрамерки на китайските действия. Неговата заповед разширява и реорганизира правителствения морски съвет, добавяйки съветника по националната сигурност, генералния адвокат, шефа на Националната координационна агенция за разузнаване и работната група за Южнокитайско море.

Заповедта разширява ролята на военните, като посочва въоръжените сили на Филипините, а не само флота, сред агенциите, подкрепящи съвета. Преименуваният Национален морски съвет ще бъде централният орган за формулиране на стратегии за осигуряване на „единна, координирана и ефективна“ рамка за морската сигурност на Филипините и осведомеността за областта.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кои страни не сложиха подпис в Швейцария, въпреки че присъстваха

Беше публикувано окончателното комюнике, прието с мнозинството от участниците...

Зеленски, доволен от първата Среща за мир, се готви за втора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е уверен, че Срещата за...

Катастрофа взе четири жертви в Северна Гърция (ВИДЕО)

Четирима души са загинали при челен сблъсък между кола...

Автобус удари мотор на АМ „Тракия“ в Пловдивско

Катастрофа между автобус и мотор е станала на автомагистрала...

КНСБ: Хората не са усетили нищо в джоба си и не са забогатели

Напрежението в обществото по никакъв начин не е отпушено...

Трупът на убит от бурята мъж бе открит днес в Казанлък (СНИМКА)

Труп на мъж е открит днес в Казанлък, съобщи...

Путин отворен за преговори с Украйна, но с легитимен президент

Руският президент Владимир Путин е отворен за преговори с...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Автобус удари мотор на АМ „Тракия“ в Пловдивско

Катастрофа между автобус и мотор е станала на автомагистрала...

Жертва и двама ранени при катастрофа на пътя Пловдив – Карлово

Двама души бяха ранени, а един загина при катастрофа...

Националната коалиционна партия във Финландия води убедително на евровота

Финландия гласува на избори за Европейски парламент. Според предварителни данни...

Задържаха над 31 хил. цигари при проверка на камион на Дунав мост – Видин

Митнически инспектори задържаха 31 680 къса цигари в 1584...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg