https://www.gerb.bg/bg

Евроизбори 2024 г.: Проучване на общественото мнение показва скок в десния популизъм

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Популистката десница набира предимство на изборите за ЕС през юни, прогнозира ново проучване на Европейския съвет за външни отношения (ECFR), цитирано от „Политико“.

Анкетата, публикувана в сряда, прогнозира големи печалби за крайнодясната фракция Идентичност и демокрация, която може да спечели 40 места за общо 98, превръщайки се в третата по големина група в Европейския парламент. Дясната група на Европейските консерватори и реформисти (ECR) също се очаква да постигне печалби.

Въпреки тези прогнози, проучването показва, че настоящите проевропейски сили на Европейската народна партия (ЕНП), Социалистите и демократите (S&D) и „Обнови Европа“ все още могат да съберат мнозинство в парламента.

С толкова много повече евродепутати отдясно, центърът на тежестта в парламента ще се измести от либералната група „Обнови Европа“ към ЕНП.

Очакваме ЕНП да остане най-голямата група в парламента и следователно да запази по-голямата част от властта за определяне на дневния ред, включително върху избора на следващия председател на Комисията„, каза Саймън Хикс, професор по сравнителна политика в Европейския университетски институт, в своя доклад.

ЕНП може да успее да се отърве от лявото мнозинство, включително „Обнови Европа“, социалистите и Зелените, което е от решаващо значение за насърчаването на климата и зелените политики от 2019 г. насам. Но ще има въпроси, особено за лидера Манфред Вебер, относно дали ЕНП все пак ще изключи сътрудничеството, официално или по друг начин, с крайната десница.

Това означава, че не могат да направят нищо без нас„, каза високопоставен член на ЕНП в парламента пред „Политико“ .

Временният лидер на „Обнови Европа“ Малик Азмани каза:

Заплахата от Европейски парламент с крайната десница начело е реална. В ерата на кризи и геополитическа несигурност обединена Европа, която предлага решения, а не повече разделения, е необходима повече от всякога.“

Нидерландският евродепутат от Зелените Бас Айкхаут нападна Азмани, като се пошегува, че той трябва да общува с лидера на своята партия VVD в Нидерландия, който води коалиционни преговори с крайнодясната партия PVV на Герт Вилдерс.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

Проф. М. Бончева пред News24sofia.eu: Сърдечносъдовите заболявания са основна причина за смъртност в световен мащаб

Кръвните изследвания отчитат показатели, които подсказват какво е здравето...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румен Радев връчва мандата на ГЕРБ-СДС

Държавният глава Румен Радев ще връчи в понеделник от...

КНДР видя зад военни учения „азиатско НАТО“

Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на...

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним лекар

Възрастна жена от Хасково даде 3500 лв. на мним...

Катастрофа между два тира затапи АМ „Тракия“

Катастрофа между два тира причини задръстване на АМ "Тракия",...

Разбираха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици (СНИМКИ)

Разбиха престъпна група, занимаваща се с оръжия и наркотици, съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg