https://www.gerb.bg/bg

Музикаутор напомня да се плащат авторски права за музиката на концертите за Нова година

Снимка: архив БГНЕС

При организирането на коледни базари и новогодишни концерти трябва да се уреждат авторските права за музиката, напомня организацията на автори и музикални издатели за управление на авторски права Музикаутор.

С наближаването на най-вълшебното време от годината в страната се предвиждат множество културно-музикални мероприятия, които да зарадват жителите и гостите на всяко населено място„, посочват от организацията, като изтъкват, че при използване на музика за публични събития, дори с безплатен достъп, организаторите трябва да лицензират музиката, която се използва в мероприятията, съгласно Закона за авторското право и сродните му права.

Уреждането на авторските права за музиката е задължително условие за провеждането на концерти, било то ако се организират на площада или в хотелските комплекси и ресторанти“, коментира изпълнителният директор на „Музикаутор“ Иван Димитров. По думите му законовата разпоредба обхваща и музикалното озвучаване на коледните базари. „В последните години базарите се превърнаха в символ на коледния дух, а съществена част от него е атмосферата, която създава музиката„, отбелязва Димитров. Според него точно затова е редно да се заплаща и за труда на авторите, чиято музика е съществена част от успеха на тези събития и носи добавена стойност на търговците.

По закон отговорност за уреждането на авторските права за музиката носят и лицата, които стопанисват и отдават под наем обектите, в които се провеждат концерти и други прояви с музика на живо. Те трябва да изискват от организаторите на събитията договори за предварително уредени авторски права, а при липсата на такива те носят солидарна отговорност.

Законът за авторското право и сродните му права обхваща всички произведения от тяхното създаване до 70 години от смъртта на техния автор. В тази връзка от „Музикаутор“ напомнят също, че под защита са множество обработки и произведения на фолклорна основа, които погрешно се приемат за народно творчество. „Такъв беше случаят с Дунавското хоро на Дико Илиев, въпреки че правата му не са погасени и се ползват с пълната закрила на закона„, заявява Иван Димитров.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Баба от Пещера наби с бастун бившия си сват и го прати в болница

86-годишна баба от Пещера преби бившия си сват, съобщава...

Напук на Иран Китай не отстъпва от позицията си за трите спорни острова

Китай запазва позицията си относно трите спорни острова в...

Подпийнали младежи набиха таксиметров шофьор в Пловдив

Водачът отказал да ги качи пияни в таксито си

Турските власти арестуваха прокюрдски кмет заради връзки с ПКК

Полицията в Турция задържа кмет от прокюрдската партия в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски поиска още ПВО от съюзниците си

Той призова за "пълна защита на украинското небе"

Митрополит Николай повтори: Аз няма да съм патриарх

Пловдивският митрополит Николай заяви в Бургас, че няма да...

Димитър Главчев: Гражданите да са спокойни, тока няма да се увеличи драстично

Българските граждани могат да са спокойни. Цената на тока...

След конфликт 46-годишен мъж извади нож и прободе опонента си

Конфликт между двама мъже в Белене прерасна във физическа...

Шестима пострадаха при катастрофа на междуградски път край Сунгурларе

68-годишен мъж загуби управление над автомобила си при изпреварване и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg