https://www.gerb.bg/bg

Върховният съд на Украйна е с нов председател

Снимка: iStock

Върховният съд на Украйна избра нов председател, съобщава „Ройтерс“.

Това се случва след отстраняването на неговия предшественик, който беше задържан по обвинения в подкупи в най-голямото дело срещу корупцията в страната.

108 съдии от общо 148 гласуваха за назначаването на 56-годишния Станислав Кравченко, който оглавяваше Наказателната колегия на касационния съд, която е част от Върховния съд.

През последните месеци Украйна увеличи усилията си за ограничаване на корупцията въпреки инвазията на Русия.

Борбата с корупцията е жизненоважна за страната, тъй като тя се стреми да изпълни критериите за присъединяване към Европейския съюз. Съдебните реформи и върховенството на закона също са от значение, тъй като Киев иска да запази подкрепата на Международния валутен фонд и търси финансова помощ от Запада.

Предишният ръководител на Върховния съд на Украйна Всеволод Князиев беше освободен от поста по-рано този месец след ареста му.

Князиев е заподозрян в получаване на подкуп в размер на 2,7 милиона долара. Той отрече да е извършил нарушение и разкритикува задържането си, като обеща да сътрудничи на разследващите.

На пленарно заседание на съда, излъчено онлайн, съдиите разгледаха четирима кандидати за наследник на Князиев на поста. Кравченко, който беше избран за съдия във Върховния съд през 2017 г., получи категорично най-много гласове.

Председателят на Върховния съд се избира измежду съдиите за срок от четири години и не може да заема длъжността повече от два последователни мандата.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сергей Станишев: Румен Радев ще спечели, ако направи партия

Или ще има седми поред предсрочни избори, или ще...

Войната на Кремъл – дело на младите

Имената на 57 722 руски военни, загинали на фронта в...

Медии в Северна Македония: Асимилация е създала българско малцинство в Албания

Повече от 7000 от гражданите на Албания са се декларирали като българи в преброяването от миналата година

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Църквата отбелязва Петдесетница

Днес е Петдесетница - един от най-големите православни празници. Той...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

ПП-ДБ: Пеевски ще приключи Борисов

Един човек ще се опита да погълне цялата държава

Сергей Станишев: Румен Радев ще спечели, ако направи партия

Или ще има седми поред предсрочни избори, или ще...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg