https://www.gerb.bg/bg

Опозиционни партии в РСМ бойкотират работната група за промени в Конституцията

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Два дни преди крайния срок, в който представители на политическите партии в Република Северна Македония могат да предложат свои представители в работната група, която трябва да подготви промени в Конституцията на страната, председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски каза, че без да има гарантирано мнозинство от 2/3 в парламента на страната, работната група е напълно неоснователна, съобщава БТА.

Според него правителството политизира процеса на конституционни промени.

Няколко дни по-рано Мицкоски предложи промени в Конституцията, по примера на Основния закон на Хърватия, който е национален, с изброени малцинства. Предложението обаче предизвика реакциите на албанските партии в РСМ.

Една от тях – „Алтернатива“, която преди промените в правителството беше част от управляващото мнозинство в страната, обяви, че също няма да участва в работната група.

За нас не може да има работна група за изготвяне или подготовка на промените в Конституцията, докато няма политически консенсус между политическите партии за подкрепа на тези промени, чрез които пътят към интеграцията на държавата в ЕС да бъде отворен. Освен това „Алтернатива“ не може да седи на обща маса и да обсъжда тази тема с партии, които все още не са се обявили, че предлагат поправки за борба с корупцията„, заяви Зекирия Ибрахими от политическата формация.

Зекирия Ибрахими

Демократичният съюз, който също беше част от управляващото мнозинство преди промените в правителството и има един депутат – председателят на партията Павле Траянов, повтори тезата си, че иска реципрочност от България, поради което няма да участва в работната група за конституционни промени.

Преди да започне процедурата по вписване на българите в Конституцията, е необходимо България да осигури реципрочност, македонците да бъдат признати и да могат да се организират и обединят чрез създаване на културни центрове, граждански сдружения, политически партии и други форми на сдружаване, с цел подхранване и утвърждаване на културните, езиковите, историческите и други особености – права, които имат всички етнически общности в Македония, включително и българите„, подчертават от Демократичния съюз.

Вчера и от партия „Левица“, която разполага с двама депутати в парламента, обявиха че няма да участват в работната група, защото това би било предателство.

Думите на Мицкоски, че ВМРО-ДПМНЕ е решила да не номинира представители в работната група за конституционни промени, които са необходими за продължаване на европейския път на страната, е само още едно потвърждение, че Мицкоски е против ЕС и е пълен заложник на „Левица„, изтъкнахаот СДСМ.

Според управляващата партия „Мицкоски просто следва председателя на „Левица“ Димитър Апасиев и заедно са против ЕС.

От СДСМ обаче подчертаха, че няма да се откажат от европейското бъдеще на страната и „рамо до рамо с гражданите и ще разобличат пропагандата на „Левица“ и Апасиев“.

Предложения за членове за работната група за конституционни промени могат да бъдат правени до понеделник, 10 април.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Япония наложи нови санкции срещу Русия, Китай, Индия и други страни

Затягане на контрола над търговията с електроника

Испанското правителство закрива Националната фондация „Франсиско Франко“

Правителството на Испания ще закрие Националната фондация "Франсиско Франко",...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Германия подкрепя Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на ЕК

Германия ще предложи настоящият председателя на Европейската комисия Урсула...

Борисов посети засегнати от градушката: Има ли правителство – ще помогнем

Ако тази седмица се направи правителство, поемам ангажимент да...

Поройни дъждове в Ел Салвадор взеха 11 жертви

Поройните дъждове, които връхлетяха тихоокеанското крайбрежие на Централна Америка...

КНДР се готви за визитата на Путин

Северна Корея изглежда се подготвя да посрещне руския президент...

Преминахме пика на коклюш

Четвърта седмица се наблюдава спад в разпространението на коклюш...

ЕС съгласува 14-ия пакет от санкции срещу Русия

Агенция "Ройтерс" съобщава, позовавайки се на дипломати, че страните...

Пиян шофьор без книжка блъсна патрулка край Крумовград

Почерпен водач без шофьорска книжка блъсна патрулка край Крумовград. Това...

САМО В News24sofia.eu! Инфарктно лято за медиците от Спешна помощ в Бургас

Едва с два реанимационни екипа разполага Центъра за спешна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg