https://www.gerb.bg/bg

Австрийският канцлер ще ни провери как пазим границите на ЕС

Австрийският канцлер Карл Нехамер ще посети България на 23 януари, за да се запознае на място ще с предприетите от страната ни мерки за охраната на границите на ЕС.

Президентът Румен Радев е разговарял с Нехамер днес във Виена, където по негова покана бе единственият държавен лидер – гост на тазгодишното издание на традиционния Новогодишен концерт на Виенската филхармония в Златната зала на „Музикферайн“, съобщиха от президентството. Двамата са се обединили около позицията, че охраната на външните граници на Европейския съюз е общ ангажимент на всички държави членки и е от ключово значение за справяне с нелегалната миграция. Те са оценили като добро сътрудничеството между двете държави и са обсъдили Европейската политика по миграцията и предоставянето на убежище, преди заседанието на Европейския съвет на 9 и 10 февруари.

Според Радев охраната на външните европейски граници изисква още по-тясно сътрудничество между европейските страни, както и целенасочена техническа и финансова подкрепа от страна на ЕС. По думите му България е направила съществени инвестиции в усъвършенстването на охраната на своите граници и това е потвърдено от всички мисии на Европейския съюз.

Нехамер е изразил признателност за приетата от българския държавен глава покана да посети Виена за продължаване на двустранния диалог и го е уверил в желанието на Австрия за засилване на сътрудничеството със страната ни в охраната на външните граници на ЕС за справяне с нелегалната миграция. Той е отбелязал, че Европа не може да си позволи десетки хиляди нерегистрирани мигранти да прекосяват територията на държавите членки на ЕС. Той е заявил също, че големият брой на нелегалните мигранти представлява и сериозен проблем за сигурността на целия Европейски съюз, за което е необходима и повече подкрепа за държавите, охраняващи външните граници на Съюза и изложени на миграционен натиск, сред които и България.

Карл Нехамер е признал, че България е вложила много усилия за засилване на охраната на външните европейски граници за противодействие на засиления миграционен натиск и че страната ни трябва да получи и по-голяма финансова подкрепа от ЕС за усъвършенстване на граничната ограда, както и за увеличаване на присъствието на „Фронтекс“.

Във Виена Радев е разговарял също с австрийския президент Александър Ван дер Белен и с министъра на външните работи на Индия Субраманям Джайшанкар.

Припомняме, че на 8 декември Съветът на ЕС по правосъдие и вътрешни работи отхвърли предложението България и Румъния да се присъединят към Шенген, след като предварително Австрия блокира приемането на страните ни заедно с Нидерландия.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мартин Станков – Рашо е арестуван за рекордна пратка кокаин в Германия (СНИМКА)

Дългогодишният „лейтенант“ в наркоорганизацията „Фирмата“ на мафиотския бос Златомир...

Бившият футболист от ЦСКА – Стоян Абрашев – Слона е бил задържан зради плантации от марихуана (СНИМКА)

Бившият играч на Червените Стоян Абрашев превърнал две къщи в полите на Витоша в нарколаборатория

Въздушни удари убиха проирански бойци в Сирия

Трима проирански бойци, сред които двама иракчани, са били...

Черна гора решена да бори престъпността след последното нападение

Правителството на Черна гора обеща да се справи с...

Зеленски за удара в Харков: Нужни са решителни действия срещу терора

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че терорът на...

Пиян шофьор предизвика катастрофа на пътя Смолян – Мадан

Шофьор с почти 3 промила алкохол предизвика в събота катастрофа...

Пожар в Девинско изпепели селскостопански постройки и къща

Пожар в девинското село Стоманево унищожи в събота селскостопански...

Хиляди протестиращи в Лондон поискаха мерки срещу климатичните промени

Хиляди протестиращи от цялото Обединено кралство призоваха в Лондон за...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Двама са се удавили в неохраняеми зони в Бургаско

Това са 40-годишна жена и 52-годишен чешки гражданин

Горски пожари бушуват в Турция

Най-малко петима души загинаха, десетки са ранени при горски...

Интернет измамник опита да източи 100 000 лева от община Дупница

Интернет измамник се е опитал да източи 100 000...

ДЕН СЛЕД СВАТБАТА! Роксана удари с нова балада: „Не ме мисли“! (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=vGMFmnajnBs&ab_channel=RoksanaMusicChannel Само ден след като кралицата на ромската музика в...

Променят движението на влаковете през гара Пловдив

БДЖ предупреждава за промяна в движението на влаковете през...

КПКОНПИ уличи в конфликт на интереси кмета на Горна Оряховица Николай Рашков

Антикорупционната комисия уличи кмета на Горна Оряховица Николай Рашков...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg