https://www.gerb.bg/bg

45 загинали при израелски удар в Рафах

Снимка: freepik.com

Израелските сили в петък удариха Рафах в южната част на Газа, убивайки най-малко 45 палестинци, при сражения с бойците на „Хамас“, съобщава „Ройтерс“.

Израелците изглежда се опитват да завършат превземането на Рафах, който граничи с Египет и е център на израелско нападение от началото на май.

Танковете нахлуваха в западната и северната част на града, като вече бяха превзели източната, южната и централната част.

Боевете накараха още повече хора да напуснат града, който преди няколко месеца приютяваше повече от милион разселени хора.

Министерството на здравеопазването в Газа съобщи, че най-малко 25 палестинци са били убити в Маваси в западен Рафах и 50 са ранени. Палестинците казаха, че танков снаряд е ударил палатка, в която са настанени разселени семейства.

Израелските военни казаха, че инцидентът се проверява.

Първоначалното проведено разследване предполага, че няма индикации, че е нанесен удар от Израелските сили в хуманитарната зона в Ал-Маваси„, се казва в съобщението.

По-рано военните казаха, че техните сили провеждат „прецизни, базирани на разузнаване“ действия в района на Рафах, където войските са участвали в близък бой и са открили тунели, използвани от екстремистите.

През изминалата седмица военните казаха, че войските са атакували университет, който е служил за щаб на Хамас, откъдето екстремистите са стреляли по войници и са открили оръжия и варелни бомби. Не е посочено името на университета.

В района на Нусейрат в централната част на Газа военните казаха, че войници са убили десетки екстремисти през изминалата седмица и са открили оръжеен склад, съдържащ минохвъргачни бомби и военно оборудване, принадлежащо на Хамас.

Някои жители казаха, че израелската атака срещу Рафах се е засилила през предходните два дни и че звуците от експлозии и стрелба почти не са спрели.

Повече от осем месеца след началото на войната в Газа напредъкът на Израел сега е съсредоточен върху двете последни области, които неговите сили все още не са превзели: Рафах в южния край на Газа и района около Дейр ал-Балах в центъра.

Целият град Рафах е зона на израелски военни операции, каза Ахмед Ал-Софи, кметът на Рафах, в изявление, предадено от медиите на Хамас в петък. Градът преживява хуманитарна катастрофа и хората умират в палатките си заради израелските бомбардировки.

Софи каза, че в града не функционира медицинско заведение и че останалите жители и разселените семейства нямат минималните дневни нужди от храна и вода.

Палестинските данни и данни на ООН показват, че по-малко от 100 000 души може да са останали в далечната западна част на града, който е приютявал повече от половината от 2,3-милионното население на Газа преди началото на израелското нападение в началото на май.

В близкия Хан Юнис израелски въздушен удар в петък уби трима души, включително баща и син, казаха медици.

Успоредно с това израелските сили продължиха нов натиск обратно към някои предградия на град Газа в северната част на анклава, където се биеха с водените от Хамас екстремисти.

В петък израелски въздушен удар срещу общинско съоръжение в град Газа уби петима души, включително четирима общински служители, съобщиха от Гражданската служба за извънредни ситуации на територията. Спасителните екипи претърсваха развалините за още изчезнали жертви.

В близкия лагер израелски въздушен удар по къща уби най-малко седем души.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) съобщи, че офисът му в Газа е бил повреден, когато тежкокалибрени снаряди са паднали наблизо, в район, където стотици разселени палестинци живеят на палатки.

Този ​​тежък инцидент със сигурността е един от няколкото през последните дни; преди това заблудени куршуми са достигнали до структури на МКЧК, каза организацията в публикация на X в петък. Осъждаме тези инциденти, които излагат на риск живота на хуманитарни работници и цивилни„.

Наземната и въздушната кампания на Израел беше задействана, когато екстремисти, водени от Хамас, нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Офанзивата остави Газа в руини, уби повече от 37 400 души.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПРАВО НА ОТГОВОР! Д-р Гълъбица Спахиева: Нямам голи снимки!

След като по-рано днес Информационна агенция News24sofia.eu писа в...

Авиобомба от Втората световна война е открита близо до фабрика на Tesla в Германия

Германските власти планират да взривят авиационна бомба от времето...

Димитър Главчев не знае какво е уплашило НАТО-вския генерал Радев

Служебният премиер Димитър Главчев няма представа какво е смутило,...

Медведев: САЩ са на крачка да загубят Студената война

Съединените щати са "на една крачка" да загубят Студената...

МО поканило Радев като държавен глава, а отказът му е личен

Нормална практика е президентът Румен Радев или премиерът Димитър...

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПП-ДБ-СС поиска смяна на ръководствата на 6 общински дружества

Групата на ПП-ДБ-СС в СОС поиска смяна на ръководствата...

Летните вируси ни атакуват

Към тях ще се прибавят и диарийни оплаквания

Без дебат СОС гласува актуализация на бюджета на София за 2024 година

Общинските съветници гласуваха без дебат актуализация на бюджета на...

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg