https://www.gerb.bg/bg

Алексиев: Транспортната свързаност преодолява предизвикателствата на войната

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Свързаността на Балканите е важна, за да посрещнем новите предизвикателства от военния конфликт в Украйна. Държавите от региона можем да дадем решения, които са приложими и за Западна Европа.

Това заяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. Той направи изявлението по време на Делфийския икономически форум в Гърция, съобщиха от пресцентъра на министерството.

По думите му, войната провокира инфлация, енергийна криза и социални напрежения, не само в региона, но и в цяла Европа. Някои от основните логистични направления се променят, вече практически не функционира Северният коридор.

Затова трябва много бързо да реагираме, с повече проекти за регионално сътрудничество в енергетиката, транспорта и цифровата свързаност, предупреди вицепремиерът.

Инициативите трябва да са подходящи за привличане и на частни инвеститори, защото не можем да разчитаме само на публични ресурси, обясни той. По думите му, в областта на транспорта, трафикът трябва да бъде насочен от пътищата към железниците. Това е и най-лесният начин да бъде следвана политиката на Европейския съюз за декарбонизация.

България действа много активно за изграждане на вертикалните връзки по направлението Север – Юг, за да бъде осигурен достъп на държавите от Северна Европа до открито море и пристанищата в Северна Гърция.

Той добави, че е много актуално развитието на т.нар. Среден коридор от Китай, Казахстан през Черно и Каспийско море към Европа. Тук България и Гърция могат да сътрудничат много добре за посрещане на идващия трафик по Средния коридор чрез проекта Sea2Sea и съвместното управление на българските пристанища на Черно море и гръцките на Средиземно море, обобщи вицепремиерът.

В рамките на дискусионния панел, съветникът на гръцкия министър-председател за енергетиката, климата, околната среда и кръговата икономика Джордж Кремлис заяви, че за Гърция е много важно България да се присъедини към Шенген. „Подкрепяме ви и работим в тази посока“, добави той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Бившият адвокат на Доналд Тръмп подложен на кръстосан разпит

Адвокатът на бившия американски президент Доналд Тръмп притисна ключовия...

Москва не изключва да понижи дипломатическите отношения със САЩ

Москва не изключва понижаване на нивото на дипломатическите отношения...

КНДР продължава да отрича за свои оръжия в Украйна

Ким Йо Чен, влиятелната сестра на севернокорейския лидер Ким...

Фицо помнел нападението срещу него (СНИМКИ)

Словашкият премиер Роберт Фицо си спомня обстоятелствата около покушението...

Русия унищожила 3 бази на джихадисти в Сирия

Отново посочи нарушения на западната коалиция

Слави Трифонов за катастрофата с Петков: Като какъв е бил в кола на НСО?

Съпредседателят на ПП също коментира инцидента по-рано

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Изригна вулканът Ибу в Индонезия, наводнения взеха жертви (ВИДЕО)

Вулканът Ибу в Индонезия изригна в понеделник сутринта, изхвърляйки стълбове...

МС обнови състава на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие

Министерският съвет смени девет представители на държавата в Националния...

Румъния купува ракети „въздух-въздух“ от САЩ за своите Ф-16

Във вторник Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба...

Около 1100 са рисковите избирателни секции

Те обаче имат по-ниска тежест, отколкото преди години

Израел удря по Рафах в северната част на Газа, без да напредва

Израелските танкове навлязоха в сърцето на Джабалия в северната...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg