Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зоран Заев: Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България

Снимка: ЕПА/News24sofia.eu

Европейските интеграции не трябва да са заложници на двустранни въпроси. Преговорите с ЕС не трябва да се превръщат в преговори с България. Напредъкът ни в евроинтеграциите трябва да зависи предимно от вътрешните реформи, свързани с преговорните глави, законодателството на ЕС и постигането на европейски стандарти.

Това написа македонският премиер Зоран Заев в своя Фейсбук профил след като на вчерашното заседание на Европейския съвет точката за начало на европреговорите с РС Македония отпадна от дневния ред.

Припомняме, мнението на България остава непроменено – ние не приемаме кражба на своята история, но сме отворени за диалог и очакваме изпълнение на Договора за добросъседство с РС Македония.

„Европейските лидери сериозно трябва да вземат предвид, че безкрайните и повтарящи се разочарования неизбежно отварят вратата и насърчават евроскептиците. Ето защо ЕС трябва да намери формула, която да държи на думата си и да разшири разширяването на Западните Балкани“, пише Заев.

Според македонския премиер страната му е показала смелост и искрена воля за решаване на двустранните отношения чрез взаимно уважение и защита на националното достойнство.

Двустранните въпроси не трябва да се включват в преговорите или рамката. Това е опасен прецедент и е позиция, споделена от всички останали страни членки на ЕС.

„Македонската национална идентичност е просто невъзможно да бъде обект на преговори. Никой и с какъвто и да е акт не трябва да поставя под въпрос човешкото достойнство, равенство и солидарност, върховенство на закона, права на човека“, пише Заев, без да споменава, че езикът, който се ползва в РС Македония е изкуствено създаден през 1945 г.

Припомняме, за новосъздадената писмена норма азбуката на РСМ Македония, е плод на третата комисия, е приета на 3 май 1945 г., а месец по-късно, на 7 юни е утвърден и правописът. Комисията е сформирана от Антифашистко събрание за народно освобождение на Македония.

Припомняме, на 11 юни 2021 г. след последната среща на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси с Република Северна Македония, председателят й от българска страна проф. Ангел Димитров обяви пореден провал. „Последните часове показаха, че трудно можем да постигнем разбирателство за текст за Гоце Делчев“, заяви Ангел Димитров.

На предишното заседание на комисията е била блокирана и една забележка на българските историци за учебниците в РСМ, в което се третирало времето и личността на цар Самуил. Според Ангел Димитров подходът на македонските историци е манифест на нежеланието да се промени каквото и да било в интерпретацията на миналото.

Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г. и имаше за цел да изглади противоречията между двете страни за общата история. Още през 2019 година тогавашния вицепремиер и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов предупреди, че разговорите зациклят, но и че компромис не може да се направи.

Като цяло негативните констатации за провал се повтарят след всяка една от срещите, като разговорите бяха прекъснати преди изборите в Република Северна Македония, състояли се миналата година. Едновременно с това от страна и на управляващи, и на опозиция в Северна Македония бяха изказани редица надежди след смяната на властта у нас да настъпи обрат в позицията ни и ветото, наложено от България, върху преговорната рамка за еврочленство на РСМ и Албания да падне.

Паралелно с това опитите за влияние от страна на редица страни членки на ЕС се увеличават, като за започване на прегоровите се изказа и германският външен министър Хайко Маас на виртуална среща на външния министър на Берлинския процес.

Миналата седмица на двудневно посещение у нас бе и министър-председателя на Албания Еди Рама.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си...

Тръмп спечели отсрочка за глобата от 454 млн. долара

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели в понеделник спиране...

Руска ракета прелетя през небето на Полша

Руска крилата ракета, изстреляна срещу Лвов в Западна Украйна,...

Наталия Киселова: Изтича времето на избори 2 в 1

Изтича времето да се проведат предсрочни парламентарни избори заедно...

Предвижда се спешен ремонт на язовир „Огоста“

Взето е решение за спешен ремонт на язовир "Огоста"...

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img