Журналистите отново имат пълен достъп в Народното събрание

Прочитания 11372
0 0

В първия ден от свикването на 45-ото Народно събрание една от темите, които развълнува политици и медии, беше свободното движение на журналистите в сградата на парламента. Още в самото начало на деня представителите на медиите можеха да се движат свободно в кулоарите на Народното събрание.

Новоизбраният председател на 45-ото Народно събрание Ива Митева Рупчева заяви, че е разпоредила писмено пълна публичност и прозрачност в работата на Народното събрание.

Тя гарантира, че журналистите ще имат пълен достъп и допълни, че е разпоредила да бъдат сложени дезинфектанти.

Ако трябва да съм честна, не разбирам това ваше ограничение, което беше направено. В другата сграда, в която заседаваше парламентът, няма един дезинфектант сложен никъде. Самата администрация не е предпазена от COVID-19. Не разбирам от какво се пазиха от вас и защо беше това ограничение, което беше наложено, и тази изолация. Ако погледнете тази сграда, няма да видите дезинфектанти. В тоалетната не видях никъде дезинфектанти, заяви още Рупчева.

По-рано от парламентарната трибуна държавният глава Румен Радев отбеляза, че старото Народно събрание е изолирало журналистите.

Той изрази надежда новоизбраните народни представители да поправят тази грешка.

Свободното движение на медиите коментира и председателят на ПГ „Изправи се! Мутри вън!“ Мая Манолова.

Връщаме парламента в неговия исторически дом, здравите кръвни тела на парламентаризма. Журналистите и свободата на словото ще могат вече свободно да се движат в Народното събрание, каза Манолова.

Информационна агенция News24sofia.eu припомня: На 11 март 2020 г. беше ограничено движенето на журналисти в кулоарите на парламента. Мярката бе във връзка със заплахата от коронавирус. Първоначално журналистите извършваха своята дейност и наблюдаваха пленарните заседания в зала „Запад“. През септември 2020 г. след преместването в новата зала представителите на медиите все още нямаха свобода на движение.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Байдън: Готови сме да наложим нови санкции, но държим на предсказуеми отношения с Русия

След наложените в четвъртък санкции на Москва