Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЖИВИ ДА ГИ ОПЛАЧЕШ: Джобът на депутатите олеква с една минимална заплата, манджата им с 50% по-скъпа

Снимка: архив БГНЕС

С общо 762 лева или с малко над размера на минималната заплата за страната намалява тази на депутатите. Това стана ясно от последните данни на Националния статистически институт за средната заплата през първото тримесечие на тази година, показва справка на Информационна агенция News24sofia.eu.

Така в следващите 3 месеца народните избраници ще получават основно възнаграждение в размер на 4854 лв., докато през миналото тримесечие са се подписвали под 5616 лв. всеки месец.

МИНИМУМ

Това е минимумът, който може един представител да вземе, тъй депутатите получават допълнителни възнаграждения за постове като председател на парламента, шеф на комисия, шеф на парламентарна група, както и за стаж и за научна степен.

Народните представители получават основно месечно възнаграждение равно на три средномесечни заплати на наетите лица по трудово и служебно правоотношение в обществения сектор, съобразно данни на НСИ.

Основното месечно възнаграждение се преизчислява всяко тримесечие, като се взема предвид средномесечната работна заплата за последния месец от предходното тримесечие.

Възнаграждението се получава по банков път.

В момента средната заплата в обществения сектор е 1618 лв., затова основната депутатска заплата става 4854 лв.

За сравнение предишното тримесечие общественият сектор е получавал 1872 лв. средно. Шефът на парламента заедно с премиера получават с 55% над сумата, която се полага на депутатите, а президентът двойно повече от заплатата на депутата.

Така председателят на Народното събрание и министър-председателят ще получават 7523,7 лв., а държавният глава ще взима месечно по 9708 лв.

Миналото тримесечие първите хора в държавата са получавали както следва: шефът на НС и премиерът – 8704 лв., а президентът – 11 232 лв.

УВЕЛИЧЕНИЕ

На фона на намалелите им заплати цените на храните и напитките в бюфета и ресторанта на парламента растат, като при някои от блюдата от менюто дори с колосалните 50%.

Например сандвичът със сьомга през декември е струвал под 2 лева, след това в началото на годината стана 2,17 лв., а сега вече е над 3 лева. Капучиното от машина беше по 65 ст., а сега е 85 ст., а кафето – от 45 ст. скочи на 65 ст.

Фрешът от 3 лева е станал 4,17 лв. Най-скъпата салата бе до 3 лева, сега вече е около 3,50 лв.

ЗЪРНО И ЗЕЛЕНЧУЦИ ПОМПАТ ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ

С над 30 на сто са скочили цените на пшеницата и слънчогледа през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2021 година.

Това сочат данни на Националния статистически институт. Като цяло производствените цени в селското стопанство са се повишили с над 25%.

Освен житото и слънчогледа скок има на царевицата с 15,6 на сто, краставиците с 37,8%, картофи – 20,9 на сто, и ябълки с 33%.

В рамките на година цените на живите животни са нараснали със 7,9%. Поскъпнали са едрият рогат добитък – с 13,8%, свинете – с 1,2%, овцете – с 24,5%, козите – с 4,4%, и птиците – с 8,6%.

При продуктите от животновъдството увеличението на цените е средно със 17,6%, което е в резултат на по-високите цени на кравето мляко – с 18%, биволското мляко – с 16,8%, овчето мляко – с 24,6%, козето мляко – с 4,3%, и яйцата – с 26,4%.

Основната причина за всичко това е повишаването на разходите на фермерите.

За година са поскъпнали посевният и посадъчният материал – с 14,2%, токът и горивата – с 32,2%, торовете – със 152,9%, и фуражите – с 18,2%.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Въпрос за деменцията на Байдън ядоса говорител на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер рязко прекъсна интервю във...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img