Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Земеделският министър сезирал институциите за неизпълнения по договори на „Напоителни системи“

Снимка: архив БГНЕС

Сезирали сме компетентните институции за неизпълнения по договори на „Напоителни системи“ ЕАД и очакваме те да предприемат необходимите действия. Сигналите са за фирми, които не спазили договорите си с дружеството и не са предприели действия по отстраняване на щети по аварирали съоръжения. Това е заявил министърът на земеделието д-р Иван Иванов по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос разрушени участъци от р. Места в област Благоевград. 

По думите му през декември 2021 г. са нанесени щети на 4 от 5 аварирали през януари 2021 г. съоръжения, за които са разплатени 1 370 477 лв. с ДДС. От страна на „Напоителни системи“ били изпратени уведомителни писма до изпълнителите на аварийните ремонти за необходимостта от предприемане на действия в съответствие с клаузите на сключените договори, но изпълнителите не отстранили щетите и не са възстановили компрометираните участъци.

Извършването само на аварийни и възстановителни работи е временно решение и искам да подчертая, че ако не бъдат предприети действия и предоставени средства за почистване на речните легла, такива аварии в бъдеще ще бъдат изключително често явление„, смята Иванов. 

По ориентировъчни изчисления само за възстановяване на нанесените щети на съоръженията в областите Благоевград и Кюстендил през декември 2021 г. са необходими 27 млн. лв.пелети

Иван Иванов е посетил днес и един от държавните сладове да дърва за огрев – в горски разсадник „Къщата“ в Благоевград.

Министерството на земеделието започна проверки в 17-те склада, от които държавните горски стопанства продават дърва за огрев директно с цел да бъде обезпечена доставката на дървесина за местното население и то на цена, която е поносима“. Това каза министърът на земеделието д-р Иван Иванов, който посети един от складовете в държавен горски, информира той.

Целта ни е да обезпечим както този отоплителен сезон, така и следващия„, коментира Иванов.

По думите му е предвидено да има още 39 такива склада на територията на цялата страна, като общият им брой ще стане 56, с тенденция да нараснат.

Иван Иванов е категоричен, че това няма да е конкурент на частния бизнес, защото добивът на дървесина и продажбата й на местното население е част от дейността на държавните горски предприятия. „Това, което може да се случи, е самите прекупвачи да се ориентират пазарно и да престане тази спекула в последните месеци – дървесината да достигне 160 лв. на кубик, което за доходите на пенсионерите е недостижима цена. Нашата цел е не да изкривяваме пазара, напротив, да дадем възможност на хората с ниски доходи да получат отопление„, счита той.

Разработени се два варианта за снабдяване на населението с дърва – да се взимат направо от склада или да се доставят до домовете.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

САЩ вкарват санкции срещу иранския петрол в закона за помощта за Украйна

Американските законодатели включиха санкциите върху износа на петрол от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Зелените изоставиха ПП-ДБ

Политическа партия "Зелено движение" ще се яви на изборите...

ЕК прие плана за Украйна, позволяващ до 50 милиарда евро подкрепа

Европейската комисия (ЕК) прие предложение за решение за изпълнение...

205 случая на коклюш от началото на годината (СНИМКИ/ВИДЕО)

От началото на годината са регистрирани 205 случая на...

Свлачища в Индонезия отнеха живота на 18 души

Свлачища на индонезийския остров Сулавеси убиха най-малко 18 души. Други...

Сирски: Русия иска да превземе Часов Яр преди 9 май

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна Александър Сирски заяви, че...

Корнелия Нинова: Червената линия на БСП остава непроменена – ГЕРБ

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изрази сериозни съмнения за възможността...

Британските консерватори отстраниха депутат за злоупотреби със средства

Това е пореден удар за закъсалата Консервативна партия

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img