Зеленски предприема твърди мерки срещу корупцията

Екип на News24sofia.eu

Този седмица президентът ще обяви ключови решения

Views 7833
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че корупцията – хроничен проблем на страната, който бе оставен на заден план заради войната срещу Русия, няма да бъде толерирана и обеща предстоящи ключови решения за нейното изкореняване тази седмица, съобщава „Ройтерс“.

Заявката на украинския лидер идва на фона на твърдения за корупция на висше ниво, включително доклад за съмнителни практики във военните поръчки, въпреки че управляващите насърчават националното единство за противопоставяне на инвазията.

Искам да е ясно – няма да има връщане към това, което беше в миналото, към начина, по който са живели хора, близки до държавните институции, или тези, които са прекарали целия си живот в преследване на стол„, подчерта Зеленски в своето традиционно вечерно видеообръщение.

Украйна има дълга история на безконтролна корупция и нестабилно управление, като през 2021 г. Transparency International класира страната на 122 място от общо 180 държави по този показател – не много по-добре в сравнение с Русия.

ЕС постави антикорупционните реформи като едно от основните изисквания за присъединяването на Украйна, след като миналата година даде на Киев статут на кандидат за членство.

Тази седмица ще бъде времето за подходящи решения. Те вече са подготвени. Не искам да ги оповестявам в момента, но всичко ще бъде справедливо„, увери президентът.

Избран със съкрушителна победа през 2019 г. с обещания да промени начина, по който се управлява бившата съветска държава, Зеленски съобщи, че правителството му е приело оставката на заместник-министър след разследване на обвинения, че е приел подкуп.

Той не разкри самоличността на длъжностното лице, но в медиите се появи информация, че действащият заместник-министър на регионалното развитие Васил Лозински е бил задържан по обвинения в получаване на подкуп.

Връщането на фокуса върху корупцията засегна и министъра на отбраната Алексий Резников, след като медия съобщи, че военните са осигурявали храна на силно завишени цени.

Военното министерство определи обвиненията като „неверни“ и парламентарна комисия се зае с разследване на случая.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Сербезова: Лекарите изписват медикаменти, които ги няма на пазара

Недостиг на лекарства има от години