Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски пред Кирил Петков: Всяка страна помага така, както може

Като президент на воюваща страна мога да си позволя да съкратя сроковете на тези разговори, които нямат смисъл. Бях искрен, когато благодарих на премиера (Кирил Петков), който наистина помага. Всяка страна помага така, както може. Така украинският президент Володимир Зеленски отговори на въпрос: „Ще бъдем ли разглеждани като приятелска страна, ако не дадем оръжие на Украйна„.

Думите на Зеленски бяха по време на съвместен брифинг с българския премиер Кирил Петков, който е на посещение в Украйна днес. Преди срещата си с украинския президент Кирил Петков и българската делегация посетиха Бородянка, Буча и Ирпен – градове, пострадали сериозно от войната, която се води вече трети месец.

Украйна може да има хиляди самолети, а някой може да ги няма, а да даде повече, отколкото има. България е дружелюбна страна, има страни, които помагат по различен начин – за подкрепа на еврочленството, с техника. Военната защита е подкрепа за нашата страна, има с какво да се гордеем, каза Зеленски.

Не бих искал пробити чадъри, а партньори, които да ни защитават„, отговори на друг въпрос Зеленски.

Много съм доволен, че дойдохме днес тук. Беше важно да покажем подкрепа. Въпрос на ценностна система е, каза Петков.

Украйна ще победи„, посочи премиерът и изтъкна, че демократичният свят подкрепя Киев.

Премиерът Петков обобщи, че са говорили по шест теми. Първата – Украйна е готова да изнася евтин ток към България, защото сега имат по-голямо производство отколкото имат нужда. Второто – Варна да стане логистичен хъб за тяхното жито – сега на пристанището Одеса има над 10 млн. тона жито и слънчоглед. Мислим как България да стане централен (зърнен) хъб за следващата година, когато се очаква да има недостиг в цяла Европа. Използване на трансбалканския поток е била третата тема – традиционно газ Румъния, България до Турция, сега този тръбопровод за газ може да се ползва в обратна посока към Украйна. Ако ползваме 20 млрд. куб. м цената, на която и Украйна може да купува, ще е по-изгодна. България ще бъде поканена в програмата за възстановяване на Украйна – големи програми с международни средства ще бъдат дистрибутирани след края на войната, каза Петков, като това се отнася особено за градове, където има и българско малцинство.

На срещата на двамата лидери от украинска страна е бил поет ангажимент за оказване на пълно съдействие, така че българският кораб „Рожен“ да се завърне у дома с екипажа си. Започва нелесна операция, допълни българският премиер и подчерта, че моряците на борда могат да се завърнат още днес, но ние искаме да си приберем и кораба. За другия кораб „Царевна“ не стана въпрос изобщо, но той се намира в пристанището на Мариупол, което към момента се владее от руската войска.

Украинският президент Володимир Зеленски обяви, че украинската страна ще даде възможност въпросът за блокирания български кораб да се реши в най-близко време.

На този етап не смятаме, че има директна заплаха за сигурността на нашата странат (България), но има заплаха за демокрацията. Въпросът опира до морал, етика и визия. В нашата визия е, че всяка страна може да избере към кой клуб да е и никой съсед не трябва да командва своите съседи. Сега сме 2022 г., това е недопустимо„, заяви Петков на съвместната пресконференция.

Президентът на Украйна Володомир Зеленски увери, че страната му устоява на руската инвазия. „Те все още не са постигнали и няма да постигнат (успех). Ние усещаме, че целият цивилизован свят днес подкрепя Украйна в т. ч и България. Благодаря на Вашата държава. Днес проведохме смислени разговори. Именно сега, именно в тези непрости условия Украйна има нужда от подкрепа на нашия народ, на нашата собствена държава. В Украйна защитаваме ценностите на целия свят, на целия европейски народ„, заяви Зеленски. „Сигурен съм, че такова сътрудничество ще бъде изгодно и за България За нас са важни сроковете„, каза Зеленски. Той потвърди, че Украйна е готова да снабдява България с електроенергия и че се откриват възможностите за транспортиране на газ през Румънския басейн, допълни той.

Искам да подчертая, че е важно да се търси мира, тези санкции да са действени. Да не се допуска възможност Русия да заобиколи ограниченията„, каза Зеленски.

Получих потвърждение, че България подкрепя кандидатурата на Украйна (за ЕС) и се радвам, че нашите партньори признават Украйна и са за това да има най-бърза процедура (за прием в Евросъюза), допълни украинският президент.

Той благодари на премиера Кирил Петков за подкрепата на украинските жени и деца, които са приети в България. Благодарим ви за подкрепата и човешкото отношение, за готовността да се участва в изграждането на страната ни.

По време на съвместния брифинг българският премиер Кирил Петков, който говореше на английски, увери Зеленски, че Украйна ще победи в тази война. „Всички демократични страни ви подкрепят„, каза Петков и благодари за обсъждането, проведено днес. България с радост ще подпомогне износа на ток от Украйна и ще предостави свободни капитали в Украйна.

Той заяви, че България е получила покана да участва в реконструкция на Украйна. Имаме много градове, където населението е с български корени, матерния език е български, призна Петков.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Георги Гвоздейков организира изборите

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков ще организира провеждането на...

17 сгради в София отново стават културни ценности?

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

Украйна консолидира подкрепата си в Конгреса на САЩ

Украинският премиер Денис Шмигал заяви, че е консолидирал подкрепата за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img